ua en ru

Китайська Yanzhou придбає австралійську Gloucester в рамках угоди на 2,2 млрд дол

Китайська вугільна компанія Yanzhou Coal Mining Co. придбає австралійську Gloucester Coal Ltd. в рамках угоди на 2,2 млрд дол. У результаті злиття з'явиться одна з найбільших вуглевидобувних компаній Австралії, акції якої будуть торгуватися на біржі. Відповідна інформація міститься в прес-релізі Gloucester. У ньому наголошується, що Gloucester увійде в структуру австралійського підрозділу Yanzhou - Yanzhou Australia.
Згідно з умовами оферти, Yanzhou отримає 77% акцій новоствореної компанії, акціонерам Gloucester дістанеться 23-процентна частка. Операція повинна дістати згоду акціонерів і схвалення регулюючих органів. Втім контролюючий акціонер австралійської Gloucester - Noble Group, якій належить 64,5% в Gloucester, - вже повідомив, що проголосує за пропозицію Yanzhou.
Транзакція, завдяки якій китайська держкорпорація одержить доступ до більшої кількості австралійських вугільних шахт і відповідної інфраструктури, може бути завершена у II кварталі 2012 р.
У 2011 р. операції у вугільній галузі за участю австралійських компаній досягли рекордного обсягу - 11,9 млрд дол. Найбільшою транзакцією стала покупка холдинговою компанією PEAMCoal Pty Ltd., підконтрольної Peabody Energy Corp. (60%) і ArcelorMittal (40%), австралійського виробника пилоподібного вугілля Macarthur Coal Ltd. 11 листопада 2011 р. частка PEAMCoal в капіталі Macarthur була доведена до 90%. Вартість пропозиції з придбання 100% акцій Macarthur Coal оцінюється в 5 млрд дол.