ua en ru

Китайська Lenovo має намір придбати німецького виробника побутової електроніки Medion за 629 млн євро

Лідер китайського ринку комп'ютерів Lenovo хоче придбати за 629 млн євро німецького виробника побутової електроніки Medion, відомого своєю співпрацею з дискаунтером Aldi. Про це стало відомо в середу, 1 червня. передає Deutsche Welle. Таким чином, відзначає агентство dpa, китайські інвестори, вперше в історії придбають іменитий німецький бренд.

Medion, випусковий широкий асортимент побутових електроприладів, вважається одним з найбільших німецьких виробників комп'ютерів. Однак зараз компанія переживає не кращі часи: її оборот з 2003 по 2010 роки скоротився з майже трьох до 1,64 млрд євро, а виручка впала з 180 до 28 млн євро. Експерти пов'язують погіршення економічних показників з надмірною залежністю від торгового концерну Aldi, для магазинів-дискаунтерів якого Medion виробляє електроприлади, в тому числі і під належить Aldi торговою маркою Tevion.

У той же час Lenovo, один з найбільших в світі виробників персональних комп'ютерів, оприлюднив у травні річний звіт, згідно з яким оборот компанії в 2010 році виріс на 30 відсотків до 15 мільярдів євро, а дохід компанії більш ніж подвоївся, вказує агентство DAPD.

Концерн Lenovo вже має досвід великих міжнародних поглинань. У 2005 році за 1,75 мли дол. їм було придбано підрозділ по виробництву комп'ютерів американського концерну IBM. Це дозволяє аналітикам припустити, що, хоча китайським інвесторам, незважаючи на їхню зацікавленість, не вдалося перейняти ні Opel, ні Dresdner Bank, угода з Medion все ж таки відбудеться.

Між тим договір про купівлю 36,7 відсотка акцій Medion між Lenovo і засновником і найбільшим акціонером німецького концерну Гердом Брахманом (Gerd Brachmann), за інформацією агентства Reuters, вже укладено. Проте метою Lenovo є покупка всіх акцій Medion, або, принаймні, контрольного пакету. Повідомляється, що Герд Брахман володіє 54 відсотками основного капіталу Medion.

Акції Medion ростуть в ціні. Lenovo згоден купувати акції Medion за ціною 13 євро за акцію - тобто на 18 відсотків більше, ніж вона коштувала на біржі увечері 31 травня, і на 30 відсотків більше, ніж тижнем раніше. Представник Lenovo заявив у середу, 1 червня, що Medion залишиться на ринку в якості самостійної торговельної марки, його акції будуть котируватися на біржі, не очікується і скорочень серед співробітників, повідомляє агентство Reuters.

Як наголошується, покупка Medion дозволить китайським комп'ютерному гіганту контролювати 14 відсотків німецького комп'ютерного ринку.