ua en ru

Китай запустив "спростовувач чуток" в інтернеті

Китай запустив "спростовувач чуток" в інтернеті Ілюстративне фото (pixabay.com)

Платформа працює під контролем 27 держвідомств, у тому числі Центральної партійної школи

Влада Китаю запустила платформу Piyao ("спростовувач чуток"), яка включає мобільний додаток і облікові записи в соціальних мережах Weibo і WeChat. Про це повідомляє агентство Reuters.

Piyao інтегрувала більше 40 місцевих платформ для спростування чуток і використовує штучний інтелект для ідентифікації чуток. Платформа працює під контролем 27 державних відомств, в тому числі Центральної партійної школи.

"Чутки порушують права особистості, чутки сіють паніку в суспільстві, чутки викликають коливання на фондових ринках, чутки впливають на нормальні ділові операції, чутки очорнюють героїв революції", - говорить рекламний ролик Piyao.

Відзначається, що Piyao через свої канали транслюватиме "справжні" новини, буде отримувати звіти від державних ЗМІ, місцевих газет і різних урядових установ.

У липні, за офіційними даними, китайські інтернет-регулятори отримали близько 6,7 млн ​​повідомлень про незаконну або помилкову інформацію.

Також підкреслюється, що за китайськими законами розповсюджувачі чуток можуть бути звинувачені в дифамації і їм загрожує до семи років в'язниці. Онлайн-повідомлення, які містять чутки, можуть також призвести до тюремного ув'язнення, якщо їх переглянули понад 5 тисяч інтернет-користувачів або зробили більше 500 репостів.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна писало, що компанія Google, яка пішла з китайського ринку в 2010 році, може повернутися за умови дотримання місцевого законодавства і правил регулювання інтернету. Китай же буде дотримуватися своїх законів про управління інтернетом, забезпечуючи для суспільства безпеку діяльності в кіберпросторі.

У листопаді 2016 року Facebook створила програмне забезпечення, яке буде приховувати записи зі стрічок користувачів в певних країнах і регіонах. Нова функція допоможе виключити появу "небажаних" записів в стрічках новин, що дозволить компанії домовитися з владою Китаю і знову вийти на китайський ринок.