ua en ru

Китай зацікавлений у співпраці з Україною в галузі автопрому, – посол України в КНР

Посол України в КНР Юрій Костенко зауважив, що об'єктом прямого інтересу китайських інвесторів в Україні є випуск зручних авто сімейного типу на основі китайського автомобіля "Chery" (м. Запоріжжя). Про це він заявив у своєму інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр". Нагадаємо, що попередньо між Україною та Китаєм вже існувала домовленість про виробництво в Запоріжжі автомобілів для людей з обмеженими можливостями за участі компанії Chery Automobile Co.
За офіційною статистикою, сума китайських інвестицій в українську економіку становить 12 млн дол. Як зазначає Ю.Костенко, китайських інвесторів цікавлять також проекти щодо модернізації вугільної галузі, будівництва парогазової електростанції у Криму (м. Щолкіне), у сфері поставок зернових елеваторів, переробки марганцевої руди, випуску сільськогосподарської техніки (м. Дніпропетровськ). Посол назвав сільське господарство ефективною сферою для українсько-китайської співпраці.
"Цікаві для нас і пропозиції Китаю щодо альтернативних джерел енергії, зокрема сонячна та вітрова енергетика, котрі набули особливої актуальності після Чорнобильської катастрофи та аварії на японській атомній станції "Фукусіма-1". У цій сфері Китай досяг визначних результатів, і його пропозиції можуть бути вигідною альтернативою тому, що пропонують західні країни. Адже китайські проекти дешевші, проте мають не гірший результат", - додав Ю.Костенко.