ua en ru

Китай за 11 міс. 2010 р. залучив 91,7 млрд дол. у вигляді прямих іноземних інвестицій

Китай залучив 91,7 млрд дол. у вигляді прямих іноземних інвестицій (FDI) за перші 11 міс. 2010 р., що майже на 18% більше, ніж за аналогічний період 2009 р., повідомляє Reuters з посиланням на дані міністерства торгівлі країни.

За весь рік Китай може залучити 100 млрд дол. прямих іноземних інвестицій, сказав представник міністерства Яо Цзянь.

Обсяг залучених Китаєм засобів вперше перейде позначку в 100 млрд дол. Це очевидний доказ того, що друга за величиною у світі економіка залишається сильною, незважаючи на занепокоєння з приводу зростання витрат на оплату праці.

Поряд із загальною привабливістю вкладень у швидкозростаючу китайську економіку, значну увагу іноземних інвесторів приваблює сектор послуг, зазначив Я.Цзянь.
"Сектор послуг став великої рушійною силою зростання прямих зарубіжних інвестицій, що також відповідає меті уряду - реформувати структуру економіки", - сказав Я.Цзянь, маючи на увазі прагнення Пекіна підвищити внутрішнє споживання і менше залежати від експорту.
Інвестиції, залучені сектором послуг, склали 44,9% від загального обсягу FDI за перші 11 міс. поточного року, тоді як за той же період минулого року на їх частку доводилося 40,9%.
"Зі зростанням економіки Китаю в майбутньому, зростання інвестицій у виробничий сектор буде стабільним, а зростання інвестицій в сектор послуг буде прискорюватися", - сказав Я.Цзянь.
Тільки в листопаді Китай залучив 9,7 млрд дол. у вигляді FDI, що на 38% більше, ніж у листопаді 2009 р., повідомило міністерство.