ua en ru

Китай розкритикував плани США щодо постачання зброї на Тайвань

Китай розкритикував плани США щодо постачання зброї на Тайвань Фото: прапор КНР (commons.wikimedia.org)

Сума угоди становить 1,42 млрд доларів

Китай закликає США скасувати домовленість про продаж американської зброї Тайваню на 1,42 млрд доларів, яка, на думку китайського уряду, може підігріти сепаратистські настрої на острові. Про це повідомляє ВВС.

"Тайвань - невід'ємною частиною території Китаю, і ми рішуче проти цієї збройової угоди", - сказав представник МЗС Китаю Лу Кан на прес-конференції.

На прес-конференції в четвер Кан також розкритикував законопроект, що дозволяє американським кораблям заходити в порти Тайваню, який зараз проходить через американський сенат.

За словами Кана, рішення США порушує консенсус, якого досягли президент Дональд Трамп і голова КНР Сі Цзіньпін під час останнього візиту в Китай в квітні цього року.

Під час передвиборної кампанії Трамп різко критикував Китай за те, що Пекін, на його думку, штучно занижує курс своєї національної валюти, підриваючи конкурентосопособность американських товарів.

Крім того, 3 грудня минулого року Трамп викликав різке невдоволення Пекіна, зателефонувавши безпосередньо керівництву Тайваню вперше за кілька десятиліть.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США планує укласти з Тайванем контракт на постачання зброї. Сума контракту, за попередніми оцінками могла скласти 1,5 млрд доларів.