ua en ru

Китай прискорить диверсифікацію 3,2 трлн дол. валютних резервів

Китай прискорить диверсифікацію валютних резервів, що досягли 3,2 трлн дол., повідомило в четвер державне валютне управління КНР (SAFE), додавши, що не прагне до великих обсягів запасів.

"Ми продовжимо диверсифікувати резервні активи і оптимізувати розподіл згідно з умовами на ринку", - заявив регулятор.

Влада Китаю давно обіцяє розширити структуру валютних резервів, 70% яких, за оцінкою аналітиків, номіновані в доларових активах, передає Reuters.

Радник центрального банку Китаю Ся Бінь на початку липня сказав Reuters, що Китай повинен прискорити диверсифікованість резервів убік зниження доларових активів, щоб убезпечитися від ризику можливого тривалого падіння американської валюти.

Валютне управління пообіцяло зробити контроль над резервами більш прозорим, але попередило, що не хоче давати міжнародним спекулянтам занадто багато інформації, щоб ті не могли грати на зміни в структурі запасів.

У другому кварталі найбільші в світі інвалютні резерви Китаю поповнилися ще на 152,8 млрд дол. Управління заявило, що це "не є прямою" причиною інфляції, яка в червні прискорилася до 6,4% у річному вирахуванні.

Центральний банк КНР використовує ряд інструментів, щоб приборкати приплив капіталу, включаючи підвищення норм банківського резервування та операції на відкритому ринку, додали чиновники управління.

"Ми не прагнемо до великих запасів і до довгострокового збільшення зовнішнього платіжного балансу", - говориться в заяві SAFE.

Валютне управління також пояснило, що Китаю потрібні істотні запаси, щоб підтримувати здатність виплачувати борги, захищатися від ризиків і забезпечити фінансову безпеку.