ua en ru

Китай зробить обмінний курс юаня більш гнучким і розширить диверсифікацію іноземних резервів

Китай зробить обмінний курс юаня більш гнучким і розширить диверсифікацію іноземних резервів, заявив валютный регулятор країни в четвер, 16 червня. Про це повідомляє Reuters.

"Ми налагодимо систему обмінного курсу на основі ринкового попиту і пропозиції і будемо підвищувати гнучкість курсу юаня", - заявив глава департаменту міжнародних розрахунків в щорічному звіті.

Крім того, департамент повторив, що довгострокова фінансова політика країни передбачає диверсифікацію валютних резервів, які досягли 3 трлн дол. для попередження можливих ризиків.

"Ми продовжимо здійснювати політику диверсифікації валютних резервів країни в 2011 р. і збалансуємо наші валютні портфелі і портфелі активів", - повідомляє департамент.

Китай ніколи не публікував дані про володіння держоблігаціями США, але деякі економісти вважають, що інвестиції в американські папери становлять близько 70% валютних резервів країни.

Китай і раніше намагався диверсифікувати резерви, намагаючись скоротити частку доларових активів, але аналітики говорять, що диверсифікація носила помірний характер.

Регулятор також попередив в четвер, що приплив капіталу в країну може вирости, якщо Китай продовжить підвищувати процентні ставки.

"Різниця між внутрішніми ставками і ставками в іноземних валютах також як і відносно низька фінансова вартість спровокують новий приплив капіталу за операціями керрі трейд", - говориться в повідомленні регулятора.

Крім цього регулятор повідомив, що країна на шляху до ще одного року з профіцитом міжнародних розрахунків: "Міжнародні платежі Китаю повинні знову показати профіцит в цьому році, хоча можливі деякі зміни внутрішніх платежах".

Китай в минулому році показав профіцит рахунку поточних операцій у розмірі 305,4 млрд дол. - близько 5% ВВП, у той час як профіцит рахунку капітальних операцій склав 226 млрд дол.