ua en ru

Китай і Росія внесли до Радбезу ООН резолюцію про заборону хімічної зброї в Сирії

Китай і Росія внесли до Радбезу ООН резолюцію про заборону хімічної зброї в Сирії Фото: в Радбезі ООН розглянуть нову резолюцію про заборону застосування хімічної зброї в Сирії

Документ зобов'язує країни-члени ООН негайно повідомляти про відомі їм випадки перевезення або зберігання хімічних матеріалів

Китай і Росія внесли до Ради Безпеки ООН резолюцію про заборону застосування хімічної зброї на території Сирії, повідомляє Російська служба ВВС.

"Ми вважаємо, що в документах, прийнятих Радою Безпеки з питання застосування терористами хімічної зброї в Сирії, існує прогалина. […] Ми нічого не зробили на випадок, якщо терористи почнуть виробляти таку зброю", - наводяться в повідомленні слова представника Росії в ООН Віталя Чуркіна.

За його словами, нова резолюція зобов'язує країни-члени ООН негайно повідомляти про відомі їм випадки перевезення або зберігання хімічних матеріалів.

Домовленості про знищення сирійської хімічної зброї були досягнуті в 2013 році в результаті переговорів у Женеві. Роком пізніше Міжнародна організація по забороні хімічної зброї відзвітувала про вивезення з країни останньої партії хімзброї.


Сирійсько-американське медичне товариство у березні цього року заявило, що з початку конфлікту в Сирії хімічну зброю було застосовано щонайменше 161 раз. Жертвами цих атак стали близько 1500 чоловік.

Також за даними експертів, 77% хімічних атак були здійснені вже після прийняття в 2013 році резолюції Радбезу ООН.

Нагадаємо, Сирія заявила про застосування ІДІЛ хімзброї проти армії Асада.