ua en ru

Китай не визнав рішення суду в Гаазі щодо Південно-Китайського моря

Китай не визнав рішення суду в Гаазі щодо Південно-Китайського моря Фото: вердикт міжнародного арбітражу не визнали також у Тайбеї, який є фактично столицею Китаю в Тайвані

МЗС країни назвав рішення міжнародного арбітражу "нікчемним та таким, що не має зобов'язуючої сили"

Пекін не визнає і не буде визнавати вердикт суду в Гаазі у справі територіальної суперечки між Китаєм та Філіппінами. Про це у вівторок, 12 липня, заявили в МЗС країни, пише DW.

"Китай не приймає та не визнає його", - йдеться у заяві міністерства.

Згідно з повідомленням, рішення Гаазького суду є "нікчемним та таким, що не має зобов'язуючої сили".

"Територіальний суверенітет та морські права й інтереси Китаю у Південно-Китайському морі за жодних обставин не можуть порушуватися такими рішеннями", - наголосили в уряді КНР.

Як зазначає видання, вердикт міжнародного арбітражу не визнали також у Тайбеї, який є фактично столицею Китаю в Тайвані.

"Ми рішуче відкидаємо рішення. Вердикт взагалі не є юридично зобов'язуючим для Тайваню", - заявив речник канцелярії президента країни.


Тим часом Філіппіни, які виступали позивачами у судовому процесі, привітали вердикт. Речник зовнішньополітичного відомства назвав його "віхою". За його словами, рішення є важливим внеском у намагання вирішити суперечки в Південно-Китайському морі.

Також схвально зустріли рішення у Вашингтоні, де його назвали "остаточним і юридично зобов'язуючим як для Китаю, так і для Філіппін". Як зазначив речник Держдепу США Джон Кірбі, вердикт є "важливим внеском до спільної мети мирного врегулювання спорів у Південно-Китайському морі".

Подібна заява пролунала і з Токіо. Міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда також заявив, що вердикт є "остаточним та юридично зобов'язуючим". Токіо так само має з Пекіном територіальні суперечки - тільки у Східнокитайському морі. Як пише видання, в Японії неодноразово висловлювали занепокоєння через військову активність китайців у регіоні.

В'єтнамський уряд заявив, що всіма силами підтримує вирішення таких суперечок дипломатичними та юридичними засобами.

Нагадаємо, суд у Гаазі відхилив претензії Китаю на акваторію в Південно-Китайському морі.