ua en ru

Суд у Гаазі відхилив претензії Китаю на акваторію в Південно-Китайському морі

Суд у Гаазі відхилив претензії Китаю на акваторію в Південно-Китайському морі Фото: претензії Китаю на більшу частину акваторії визнані необґрунтованими

Також суд визнав шкідливим будівництво Китаєм штучних островів

Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала необґрунтованими претензії Китаю на спірну акваторію в Південно-Китайському морі, а будівництво Китаєм штучних островів - шкідливим для екології. Про це йдеться в постанові Міжнародного суду.

Повідомляється, що в 2013 році Філіппіни подали позов, в якому оскаржили претензії Китаю на більшу частину акваторії Південно-Китайського моря межах так званої девятипунктирной лінії. В результаті суд визнав претензії на більш 80% акваторії необґрунтованими.


Крім того, у постанові суду також сказано, що будівництво Китаєм штучних насипних островів в районі спірних островів Спратлі завдає шкоди екосистемі коралових рифів. Також суд у Гаазі визнав, що Китай перешкоджав риболовному промислу Філіппін.

Відзначимо, Китай не визнає законність позову Філіппін. На спірні ділянки в акваторії моря претендують також В'єтнам, Бруней, Малайзія і Тайвань.

Нагадаємо, США вважають провокацією можливе створення Китаєм зони ППО в Південно-Китайському морі.