ua en ru

Китай попередив США і Філіппіни про загрозу військових зіткнень в Південно-Китайському морі

Армія Китаю попередила 21 квітня 2012 р. США і Філіппіни про загрозу військових зіткнень в Південно-Китайському морі. Таким чином збройні сили Китаю відреагували на проведення спільних військових навчань США і Філіппін, повідомляє Reuters з посиланням на китайські ЗМІ. "Всі неупереджені спостерігачі давно усвідомили, що військові навчання є етапом на шляху до військового зіткнення і вирішення конфлікту через застосування сили", - йдеться в повідомленні Визвольної армії Китаю.

Пентагон заявив, що навчання були заплановані давно і не пов'язані з конкретною ситуацією.

Двотижневі американо-філіппінські військові маневри розпочався 16 квітня 2012 р. в час прикордонного китайсько-філіппінського конфлікту. Навчання заплановано в різних морях, що оточують Філіппіни. У Південно-Китайському морі маневри повинні початися 23 квітня 2012 р. Вважається, що в морі можуть бути розташовані багаті родовища нафти і газу. Крім того, Південно-Китайське море є зоною активного судноплавства.

Територіальний спір між Китаєм і Філіппінами йде за безлюдний архіпелаг Панатаг, який в Китаї називають Хуангань. Він знаходиться приблизно в 230 км від головного острова Філіппін Люзона.

Китай також має територіальні претензії у Південно-Китайському морі до Брунею, В'єтнаму, Малайзії та Тайваню.

Нагадаємо, раніше китайські ЗМІ розкритикували нову оборонну стратегію США, що передбачає розширення військової присутності країни в Азії. На думку одного з китайських видань, США є "головним винуватцем" дестабілізації обстановки в регіоні.