ua en ru

Китай поскаржився на Італію та Грецію в СОТ за перешкоду чесній конкуренції

Китай направив офіційну скаргу до Світової організації торгівлі. На думку Міністерства торгівлі КНР, Греція та Італія незаконно субсидують своїх виробників сонячних батарей і тим самим перешкоджають чесній конкуренції, повідомляє телеканал "Росія 24".

У 2011 і 2012 рр. Афіни і Рим субсидують до 10% від вартості електроенергії, виробленої за допомогою сонячних батарей, ключові комплектуючі яких були зроблені в ЄС, Ісландії, Норвегії чи Ліхтенштейні.

У Міністерстві торгівлі Китаю вважають, що дані субсидії двічі порушують правила СОТ. По-перше, вони створюють нерівні умови для місцевих виробників і, по-друге, порушують положення СОТ про субсидії імпортних товарів.

"Багато країн всіляко підтримують розвиток альтернативної енергетики, але ніхто не заходить так далеко, як Італія і Греція", - вважає представник Міністерства торгівлі КНР при СОТ Ян Гуохуа.

Через протекціонізм обсяги поставок сонячних батарей в Італію впали з 4,8 млрд дол. у 2010 р. до 3,9 млрд дол. у 2011 р. За перші три квартали поточного року з Китаю в Італію були ввезені батареї лише на 760 млн дол. У 2011 р . близько 57% вироблених в Китаї сонячних батарей поставлялося в ЄС.

За правилами СОТ, в організації є 10 днів, щоб дати вмотивовану відповідь на скаргу Китаю. Якщо претензії визнають правомірними, торговельна організація створить спеціальний комітет, який повинен буде за наступні 2 місяці виробити рекомендації країнам, які сперечаються.

У вересні ЄС почав внутрішнє розслідування проти китайських компаній, яких підозрюють у порушенні антидемпінгового законодавства. 1 листопада Пекін пішов на аналогічний крок, стверджуючи, що ЄС обмежує поставки чистого кремнію, необхідного для виробництва сонячних батарей, в Китай.

З моменту вступу до СОТ в 2001 р., Китай звернувся в організацію з 10 скаргами, 6 з яких були задоволені.

Читайте також: Китайські виробники сонячних батарей зіткнулися з падінням попиту і кризою перевиробництва