ua en ru

Китай підготував для США дзеркальні заходи на підвищення мита для ввезення товарів

Китай підготував для США дзеркальні заходи на підвищення мита для ввезення товарів Фото: США-Китай (РБК-Україна)

Китай готовий відповісти США контрзаходами на підвищення мит

Китай прийме відповідні заходи "в тому ж обсязі" і масштабі, якщо Сполучені Штати Америки (США) введуть нові мита на китайські товари. Про це сказав посол Китаю в США Цуй Тянькай, передає Reuters.

Цуй зробив заяву напередодні очікуваного оголошення США на цьому тижні про введення мит на китайські товари, імпорт яких становить від 50 до 60 мільярдів доларів, за підсумками розслідування в рамках 301-ї статті торгового закону США.

"Якщо вони це зроблять, ми, зрозуміло, приймемо контрзаходи в тому ж обсязі і в тому ж масштабі", - сказав Цуй.

Очікується, що мита США торкнуться продукції, розробку якої передбачає програма промислового розвитку "Зроблено в Китаї 2025". Однак, як кажуть американські чиновники, до того, як обмеження набудуть чинності, може пройти більше двох місяців.

Відзначимо, Китай в неділю оголосив про введення мит на продукти харчування та інші товари з США вартістю 3 млрд доларів у відповідь на введення Вашингтоном тарифів на імпорт алюмінію і сталі з Китаю. При цьому інвестори турбуються, що обмін торговельними обмеженнями може бути передумовою до повноцінної торгової війни.

Ініційоване президентом США Дональдом Трампом розслідування в рамках 301-ї статті торгового закону зосереджено на звинувачення в крадіжці інтелектуальної власності та вимушеної передачі технологій Китаю. Пекін ці звинувачення заперечує.

Цуй сказав, що Китай посилює захист прав на інтелектуальну власність.

"Китай нарощує зусилля і вдосконалює правову систему щодо даного питання, і ми досягли значного прогресу", - сказав посол Китаю.

Нагадаємо, митна комісія за тарифами китайської Державної ради вирішила ввести підвищені мита на 128 товарів із Сполучених Штатів у відповідь на нещодавнє рішення Вашингтона щодо мит на алюміній і сталь з Пекіна.

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати планують ввести мита на китайський імпорт загальною вартістю 60 млрд доларів, незважаючи на загрозу відповідних дій з боку Китаю.