ua en ru

Китай засудив законопроект про санкції за заниження курсів валют, що розглядається в конгресі США

Народний банк Китаю засудив запропонований урядом США законопроект, згідно з яким Сполучені Штати зможуть накладати компенсаційні мита на товари з тих країн, де для стимулювання експорту навмисно занижується курс національної валюти, передає Reuters. На думку представників банку, ухвалення відповідного закону розв'яже торгову війну між країнами-партнерами. "Існує безліч причин торгового дисбалансу, і у випадку з США і Китаєм курс юаня такою причиною не є", - вважають в китайському ЦБ.

Крім того, Міністерство закордонних справ (МЗС) Китаю висловило різкий протест у зв'язку з цією ініціативою Сполучених Штатів. "США під приводом боротьби з валютним дисбалансом намагаються ввести протекціоністські заходи торгівлі, що суперечать принципам СОТ", - говориться в заяві МЗС КНР.

Днем раніше, 3 жовтня сенат конгресу США виніс на тижневий розгляд вищезазначений законопроект. Прихильники документа вважають, що при стабілізації курсу юаня, завищеного зараз на 40%, американський експорт почне рости, що призведе до створення нових робочих місць для американських громадян.