ua en ru

Китай звинувачує в пекінському теракт рух уйгурів-ісламістів

Китайська влада заявила, що за терактом на площі Тяньаньмень у Пекіні стоїть організація уйгурів-сепаратистів "Ісламський рух Східного Туркестану". Про це повідомляє South China Morning Post з посиланням на секретаря політико-юридичної комісії Компартії КНР штату Мена Цзяньчжу.

Чиновник зробив цю заяву на саміті з безпеки в Узбекистані. За його словами, вибух на Тяньаньмень був "добре спланованим і організованим актом".

За повідомленнями японської газети Asahi Sinbun, китайська влада блокувала доступ до повіту Шаньшань в Сіньцзяно-уйгурському автономному окрузі, з якого були родом скоїли теракт. Раніше стало відомо, що за підозрою в підготовці вибуху оголошені в розшук вісім осіб.

Нагадаємо, що теракт на центральній пекінській площі Тяньаньмень стався 29 жовтня 2013 р. - позашляховик, всередині якого були 3 людини, врізався в натовп людей і вибухнув. В результаті загинули 2 людини, постраждали близько 40 знаходилися поблизу перехожих. Загинули і люди, що знаходилися в позашляховику.

Офіційний Пекін спочатку назвав подію нещасним випадком, однак потім визнав, що мав місце теракт.

Уйгури - етнічна меншина в Китаї, яке проживає в основному в Синьцзяно-уйгурському автономному окрузі. Вони сповідують іслам, крім того, серед них сильні сепаратистські настрої - найбільш радикально налаштовані кола вимагають відділення про КНР і створення держави Східний Туркестан.

"Ісламський рух Східного Туркестану" було вміщено США в список терористичних організацій в 2001 р.