ua en ru

Китай звинуватив США у незаконному вторгненні

Китай звинуватив США у незаконному вторгненні Фото: Китай звинуватив США у незаконному вторгненні

Військовий есмінець США пройшов на відстані 12 морських миль від острова Тритон, який Китай вважає своєю територією

Есмінець Військово-морських сил США Curtis Wilbur 30 січня 2016 пройшов на відстані 12 морських миль від острова Тритон у Південно-Китайському морі, який Китай, Тайвань і В'єтнам одночасно вважають частиною своєї території. Такі дії США Китай розцінив як порушення законів країни, повідомляє Reuters.

Зокрема, Пекін виступив із заявою, в якій звинуватив США в тому, що американській есмінець "зайшов в китайські територіальні води без дозволу".

"Американський військовий корабель порушив відповідні китайські закони, увійшовши в китайські територіальні води без попереднього дозволу, і китайська сторона вжила відповідних заходів, включаючи моніторинг та застереження", - йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Китаю.

Разом з тим, у Пентагоні заявили, що в цьому районі на момент проходження есмінця Curtis Wilbur не було китайських суден.

"Ця операція була викликом на спроби трьох претендентів - Китай, Тайвань і В'єтнам - обмежити права і свободи навігації", - сказав прес-секретар Пентагону Джефф Девіс.

За його словами, такі дії відображають позицію США, що цей район є важливим морським коридором, який повинен розглядатися як міжнародні води.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що влада В'єтнаму звинуватила Китай у вторгненні в повітряний простір.