ua en ru

Китай оприлюднив комплексний план по боротьбі з забрудненням повітря

Китай готовий прийняти комплексні заходи для вирішення питання забруднення повітря, який все більше турбує населення країни.

Китай готовий прийняти комплексні заходи для вирішення питання забруднення повітря, який все більше турбує населення країни. Про це повідомляє агентство "Сіньхуа".

Китайський уряд в четвер, 12 вересня, оприлюднив план дій по боротьбі із забрудненням повітря, у відповідності з яким Китай готовий скоротити споживання вугілля, закрити забруднюючі підприємства і стимулювати розвиток екологічно чистих виробництв в цілях поліпшення якості повітря. Аналітики назвали цей план свідченням рішучості китайського уряду в боротьбі з забрудненням повітря.

Згідно з планом Китай буде збільшувати постачання і використання екологічно чистих енергоносіїв і разом з цим поступово скорочувати споживання вугілля, який в основному використовується для вироблення електроенергії і є головним джерелом емісії забруднюючих речовин.

Китай ухвалив рішення скоротити частку вугілля в загальному обсязі споживання головних енергоносіїв країни до менш 65% до 2017 р.

Згідно з планом, в економічно жвавому регіоні Пекін-Тяньцзінь-Хебей, а також в економічно розвинених регіонах дельти річки Янцзи і дельти річки Чжуцзян на всіх нових споруджуваних об'єктах буде заборонено встановлювати власні ТЕС, що працюють на вугіллі.

Китай також має намір нарощувати освоєння та використання природного газу, синтетичного природного газу та метану вугільних пластів. До 2015 р. в регіонах Пекін-Тяньцзінь-Хебей, дельти річки Янцзи, дельти річки Чжуцзян та інших районах країни пропускна спроможність газопроводів збільшиться більш ніж на 150 млрд куб. м.

До 2017 р. загальна потужність встановлених на АЕС реакторів підвищиться до 50 млн кіловат, разом з цим частка неископаемых видів палива в загальному обсязі споживання головних енергоносіїв країни підвищиться до 13%, передбачається у плані.

Крім того, Китай має намір скоротити енергоспоживання на одиницю доданої вартості в промисловості на 20% до 2017 р. порівняно з 2012 р.