ua en ru

Китай не може врятувати Європу від кризи, - експерт

Ймовірність повторної економічної рецесії в Європі і США зростає, і чимало політиків на Заході закликають великі країни, що розвиваються, в першу чергу Китай, допомогти в боротьбі з новим витком кризи. Проте, втручання Піднебесної не в змозі полегшити боргові проблеми зони євро, упевнений глава New Zealand Exchange Марк Уелдон.

Він зазначив, що новий виток світової економічної кризи різних країн торкнеться в різному ступені. «Криза 2008-2009 рр.. в першу чергу вдарила по індустріально розвинутим країнам. Для них це був шок, промислове виробництво впало, а споживачі різко скоротили свої витрати. У той же час, якщо ви подивитеся на економіку країн, що розвиваються, то там картина інша. Наприклад, Нова Зеландія в основному експортує сільськогосподарську продукцію. Країна, зокрема, є основним постачальником молочного порошку в Китай, його споживання зростаючим місцевим середнім класом збільшується, незважаючи на кризу. У результаті проблеми, викликані величезними списаннями грецьких боргів німецькими та французькими банками, нас не торкнулися», - сказав Уелдон.

Він також сказав, що нинішня криза відрізняється від попередніх тим, що великі компанії демонструють непогані фінансові результати на тлі втрати політиками довіри ринків. «В результаті, на тлі відсутності великих економічних потрясінь ми зіткнулися з політичною нестабільністю і великою волатильністю ринків. І в цих умовах краще всього себе, дійсно, відчувають азіатські та латиноамериканські ринки», - сказав Уелдон.

На його думку, якщо говорити про Європу, то зараз навіть Німеччина не в змозі стабілізувати ринки і підтримати євро. Тому дуже важливо, щоб такі країни як Китай, Бразилія та Індія зберігали своє економічне здоров'я. «Розмови про те, що у Китаю є якісь зобов'язання перед Європою, що він може врятувати її від розростання кризи, смішні. Китай і так багато робить для світових ринків, наприклад, підтримує дефіцит бюджету США, скуповуючи американські держоблігації», - вважає експерт.

Також він зазначив, що більш впевнено в нинішніх умовах себе будуть почувати інвестори, які вкладаються в сировинні активи країн, ринки яких орієнтовані на Китай.