ua en ru

Китай може допомогти Греції викупити держоблігації на вторинному ринку

Влада Китаю може надати Греції кредит в цілях фінансування викупу держоблігацій республіки, що знаходиться на межі дефолту, на вторинному ринку. Відповідна грошова допомога покликана допомогти Афінам скоротити держборг країни, передає РБК з посиланням на Reuters, яке у свою чергу посилається на джерело в Кабінеті міністрів Греції.
"Ми бачимо сигнали, які указують на те, що КНР зацікавлена взяти участь в новій схемі кредитування Греції", - відзначив співбесідник агентства. За його словами, попередні дискусії з цього питання відбулися за участю міністра фінансів Греції Евангелоса Венізелоса і представника Китаю в Міжнародному валютному фонді (МВФ). Джерело не почало уточнювати деталей зустрічі, що пройшла на початку поточного тижня у Вашингтоні.
Раніше Китай вже купував грецькі облігації, а також інвестував кошти в головний зовнішньоторговельний порт республіки Пірей. Влада КНР також висловлювала готовність повторно вкластися в боргові папери країни, як тільки Афіни повернуться на комерційний ринок запозичень.
21 липня 2011 р. на екстреному саміті єврозони було ухвалено рішення про надання Греції другого пакету фінансової допомоги понад діючу програму на 110 млрд євро. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз і МВФ нададуть Афінам додаткове фінансування у розмірі 109 млрд євро, причому Європа виділить свою частину через стабілізаційний фонд EFSF на триваліші терміни, ніж зараз, і під нижчий відсоток. Крім того, фінансовий сектор погодився брати участь в новій програмі порятунку Греції. Визначено, що внесок банків та інших інституційних інвесторів в програму допомоги складе близько 37 млрд євро в 2011-2014 рр.