ua en ru

Китай може почати закупівлю кукурудзи в української Ukrlandfarming для диверсифікації імпорту

Ukrlandfarming розглядає можливість експорту кукурудзи в Китай в рамках диверсифікації країною поставок. Про це заявив голова і власник компанії Олег Бахматюк, передає China News Agency.

Імпорт кукурудзи в Китаї може підвищитися на 35%, так як швидке зростання попиту на м'ясо підвищує споживання зерна для живлення курей і свиней, йдеться у заяві ООН. За прогнозами ради по зерну США, вже до 2014 р. Китай може стати найбільшим імпортером кукурудзи, потіснивши Японію.

У зв'язку з цим, Китай шукає способи диверсифікувати постачання з США для зміцнення продовольчої безпеки. 28 квітня Карантинний бюро Китаю заявило, що Аргентина і Чилі вже були затверджені для постачання кукурудзи в Китай.

Ukrlandfarming, один з найбільших агрохолдингів в Україні, також почав просування на китайський ринок. Проте, зазначив власник агрохолдингу Олег Бахматюк, згідно вимогам Генеральної адміністрації нагляду, інспекції і карантину Китаю, експортери повинні пройти фітосанітарну сертифікацію, перш ніж почати комерційні поставки.

При цьому китайські експерти позитивно оцінюють шанси холдингу для виходу на ринок.
"У Китаю великий потенціал для співпраці з Україною, - заявив голова Shanghai JC Intelligence Co. Чи Цян. - Це вписується в загальну стратегію Китаю, спрямовану на збільшення джерел постачання кукурудзи".

Крім того, Україна може запропонувати конкурентоспроможні ціни. За даними Бахматюка, українська кукурудза буде коштувати близько 320 дол. за тонну на продаж у китайських портах. При цьому, за даними Shanghai JC Intelligence, спотова ціна після податків кукурудзи з США 8 Травня становила 404 дол. в портах Китаю, у той час як у самому Китаї внутрішня ціна склала 402 дол.

За інформацією Міністерства сільського господарства США, Україна збільшила виробництво більш ніж у три рази за останні п'ять років і є другим у світі за величиною експортером кукурудзи. За прогнозами Бахматюка, річний обсяг виробництва зернових може ще збільшитися - до 60-70 млн тонн в найближчі п'ять-сім років, порівняно з 23-25 млн тонн цього року. На його думку, країна може "легко" поставляти 10-15 млн т в рік в Китай, задовольняючи половину його імпортних потреб.

"Від китайської сторони були хороші відгуки", - заявив Бахматюк, посилаючись на схвалення поставок.

В підтримку очікуваного позитивного рішення китайської влади про початок співпраці говорить і нещодавно підписаний Бахматюком і китайської САМС Engineering Co меморандум про наміри інвестування. Згідно з документом, за підтримки експортно-імпортного банку Китаю, в аграрні проекти Ukrlandfarming мають намір інвестувати близько 4 млрд дол.