ua en ru

Китай може почати активно інвестувати в український АПК, - аналітики

Китай може почати активно інвестувати в український АПК. Про це йдеться у звіті Ukrainian Economic Trends Forecasts на IV квартал 2011 р., опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG.

"КНР вигідні інвестиції в АПК України відразу з декількох причин. По-перше, Китай зацікавлений у можливості стабільних і довгострокових поставок продуктів харчування на власний ринок. Це одна з основних причин сьогоднішньої активної експансії КНР на аграрні ринки країн Африки південніше Сахари і Південної Америки. По-друге, таким чином, КНР диверсифікує свій інвестиційний портфель, що на тлі ситуації в США і Європі є реальною можливістю страховки від ризиків. У КНР звикли інвестувати в країни, що розвиваються, з високим рівнем політичної та економічної нестабільності, тому нинішня ситуація в Україні ніяк не вплине на позицію китайських інвесторів. По-третє, КНР розширює свій геополітичнийта геоекономічний вплив. Зазначимо, що поступальне посилення в регіонах, які не користуються підвищеним інтересом США та Європи є стратегією Пекіна. З урахуванням втрати значної частки інтересу до України з боку цих двох гравців, активізація КНР виглядає логічною", - йдеться у звіті.

У компанії вважають, що на сьогоднішній день найбільш перспективною тактикою для китайських інвесторів буде покупка українських агрохолдингів. Йдеться про лідерів ринку, тому що компанії з КНР не будуть цікавити холдинги з банком землі менше 200 тис. гектарів.

"На нашу думку ще однією обов'язковою умовою буде знаходження у складі засновників або прихід в якості нових власників незначної частки компанії, що купується, бізнесменів, близьких до влади, які зможуть гарантувати стабільність роботи холдингу", - вважають аналітики.

Після першого заходу китайських груп впливу на територію країни, в Україні може з'явитися вид бізнесу, що полягає в скуповуванні невеликих агрофірм і формуванні значного банку землі з метою подальшого перепродажу китайським інвесторам.

На думку експертів, негативна ситуація, яка склалася навколо середнього бізнесу в АПК і відхід з ринку невеликих вітчизняних інвесторів, сприятиме швидкому формуванню необхідного за розмірами банку землі "під ключ".