ua en ru

Китай готовий купувати борги єврозони за умови повної оцінки ризиків

Китай готовий купувати більше держоблігацій країн зони євро за умови повної оцінки можливих ризиків. Таку заяву зробив китайський прем'єр-міністр Вень Цзябао після зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель, передає Reuters.

За словами Вень Цзябао, Пекін має намір вступити в переговори з Єврокомісією (ЄК) і Європейським центральним банком (ЄЦБ) з метою продовжувати підтримувати охоплені борговою кризою європейські країни. Після зустрічі з Меркель, на якій вона запевнила китайського прем'єра в "абсолютній політичній волі" країн зони євро в питаннях боротьби з кризою, Вень Цзябао заявив про зміцнілу впевненість в здатності європейських країн подолати боргові проблеми.

Китайський прем'єр підкреслив, що вихід з кризи не буде стрімким на тлі труднощів при реалізації антикризових заходів та складних умов для відновлення світової економіки, а також висловив сподівання, що європейські лідери зможуть знайти баланс між заходами бюджетної економії і монетарного стимулювання економіки.
Ще в лютому 2012 р. глава Банку Китаю Чжоу Сяочуань заявив про готовність Пекіна продовжити скупку європейського боргу, однак ряд державних агентств, у тому числі Фонд національного добробуту Китаю, назвали подібний крок нерозсудливим через високі ризики.

Варто відзначити, що на зустрічі Меркель і Вень Цзябао Китай і ФРН владнали ряд торгових питань і уклали кілька контрактів. Так, Китай підписав угоду про купівлю 50 літаків Airbus на суму 3,5 млрд дол. Також країни домовилися про врегулювання і розширенні двосторонньої торгівлі в євро і юанях. Зокрема, Пекін привітав інвестиції німецьких банків на міжбанківському ринку облігацій Китаю, а також випуск номінованих в юанях фінансових продуктів в Німеччині.