ua en ru

В Китаї інтернет-компанії зобов'язали перевіряти коментарі користувачів до публікації

В Китаї інтернет-компанії зобов'язали перевіряти коментарі користувачів до публікації Фото: цензура (колаж РБК-Україна)

Нові правила набудуть чинності 1 жовтня

В Китайській народній республіці (КНР) інтернет-компанії зобов'язали перевіряти коментарі користувачів до публікації. Про це повідомляє The Diplomat.

"25 серпня головний інтернет-регулятор КНР оголосив про нові правила управління інтернет-форумами і спільнотами, заборонивши анонімним користувачам мережі розміщувати інформацію на інтернет-платформах", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, нові правила публікації коментарів вступлять в силу через місяць - 1 жовтня 2017 року. Відзначається, що в 2017 році сталася найбільша жорстка хвиля посилення умов користування мережею та інтернет-цензури: заборона на VPN і незалежний мультимедійний вміст, видалення конкретного контенту та інші.

Так, 25 серпня видані нові "Правила управління інтернет-форумом та спільнотою" у цілях "сприяння здоровому і упорядкованому розвитку онлайн-спільноти" та "забезпечення національної безпеки і суспільних інтересів".

Нові правила охоплюють всі онлайн-форуми, співтовариства та будь-які інші платформи, які забезпечують інтерактивний зв'язок.

Згідно з правилами, всі інтернет-компанії і постачальники послуг повинні суворо керувати усім вмістом, що зареєстровані користувачі збираються публікувати, і перевіряти ідентифікаційні дані всіх користувачів, перш ніж вони зможуть публікувати інформацію на своїх платформах.

Що стосується тих користувачів, які відмовляються надавати свої справжні імена і публікуються анонімно, то інтернет-компанії не повинні дозволяти їм публікувати нічого взагалі.

В документі також зазначено, що вміст заборонено публікувати або поширювати в інтернеті. Зокрема, заборонено публікувати те, що

  • суперечить основним принципам конституції;
  • може наносити шкоду національній безпеці, розкривати державну таємницю, підривати державну владу і підривати національне возз'єднання;
  • завдає шкоди національній честі та інтересам;
  • містить підбурювання до національної ненависті, етнічної дискримінації та підриву національної єдності;
  • підриває політику держави щодо релігії;
  • поширює чутки або порушення громадського порядку;
  • поширює непристойності, порнографію, насильство, терор або підбурювання до злочину;
  • містить образу чи наклеп на інших і ущемлення законних прав та інтересів інших осіб;
  • порушує будь-які інші закони

Наголошується, що заборонені теми настільки широкі й розпливчасті, що будь-яка критика може підпадати під категорію забороненого контенту.

Крім того, правила вимагають, щоб всі інтернет-компанії повністю реєстрували інформацію своїх користувачів і оперативно повідомляли про незаконну поведінку користувачів регулюючим органам.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що влада Китаю частково заблокувала доступ до месенджеру WhatsApp, в результаті чого користувачі в країні не можуть пересилати фото і відео.