ua en ru

Киргизія продасть "Киргизгаз" "Газпрому" "для ослаблення енергетичної кризи в країні

Президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв пообіцяв продати державну газову компанію "Киргизгаз" російському "Газпрому" для ослаблення енергетичної кризи в країні. "Якщо власником" Киргизгаз "в I кварталі стане" Газпром ", у нас перебоїв з газом не буде. Особисто мені, як громадянину Киргизстану і Президенту, не потрібен" Киргизгаз ", а потрібен доступний, безперебійний і відносно дешевий газ у всіх наших містах ", - сказав Атамбаєв сьогодні на прес-конференції, передає Reuters.

Киргизія очікує, що "Газпром" інвестує не менше 500 млн дол. в модернізацію трубопроводів і газових мереж і займеться пошуком і розвідкою родовищ газу, сказав Атамбаєв. "Газпром" ці всі умови прийняв і сказав: ми хочемо купити 100% (компанії "Киргизгаз"), - сказав Президент Киргизії.

Держава і державний Соціальний фонд володіють 87% акцій "Киргизгаз". "Я сказав, що 100% у нас просто немає. Вам доведеться викуповувати частину акцій у Соціального Фонду, а частина у міноритаріїв", - сказав Атамбаєв.

Раніше місцева преса цитувала висловлювання чиновників, які повідомили, що Бішкек готовий продати "Киргизгаз" за символічну ціну в 1 дол, щоб роздобути потужного інвестора в занепалу і розвалену галузь. "Я не знаю, звідки вони взяли цю цифру, 1 долар. Насправді" Газпрому "доведеться платити більше, тому що у" Киргизгаз "... одних тільки боргів Казахстану близько 40 млн дол.", - сказав Атамбаєв.

Відзначимо, єдиний постачальник природного газу на північ сусідньої Киргизії Казахстан несподівано зупинив подачу газу через непомірно зрослих боргів. В результаті постраждали сотні тисяч жителів столиці, міст і сіл Чуйської долини, де температура повітря падала до -20 градусів за Цельсієм.

Казахстан поставляє на північ Киргизії 50 тис. куб. м природного газу на годину за ціною 224 дол./ ис. куб. м. Сусідній Узбекистан поставляє в південні регіони країни 8,7 тис. куб. м на годину за ціною 290 дол./тис. куб. м.

Читайте також: Киргизія готова продати російському "Газпрому" 75% акцій "Киргизгаз", - Атамбаєв