ua en ru

Уряд Кіпру не може знайти потенційних покупців українського відділення Cyprus Popular Bank

Уряд Кіпру не може знайти претендентів на покупку "Марфін Банку", ця українське установа після банкрутства материнського установи - Cyprus Popular Bank - ще у квітні було виставлено на продаж. Про це пише "Комерсант Україна".

У травні розпочався судовий конфлікт українського банку з кіпрським вкладником, з-за якого акції банку навіть були заблоковані українським судом. Експерти вважають, що в умовах, коли на продаж виставлені більше десятка кредитних установ, що покупці віддадуть перевагу менш проблемними активами.

Міністр фінансів Республіки Кіпр Харріс Георгіадес вчора заявив українським журналістам, що уряд Кіпру досі не знайшло покупця на український актив, що ліквідується, Cyprus Popular Bank (ТМ Laiki Bank). Його дочірня структура - "Марфін Банк" - була виставлена на продаж навесні. "Якогось конкретного пропозиції на банк у нас немає",- заявив Георгіадес.
У середині вересня співвласник "Дельта Банку" Микола Лагун домовився про покупку "Марфін Банку", вигравши тендер у "Альфа-банку" і СКМ. У самому "Марфін Банк" тоді заявили, що не можуть підтвердити інформацію про продаж банку " Миколі Лагуну".

Щодо потенційних покупців на український "Банк Кіпру" (належить Bank of Cyprus) міністр фінансів Кіпру повідомив, що у нього немає доступу до інформації про претендентів. "Bank of Cyprus - це приватний банк. Тому навіть якщо переговори ведуться, уряд не буде втручатися в цей процес",- сказав Георгіадес. Чиновник не зміг назвати очікуваний термін продажу обох банків, їх потенційну вартість, а також те, як на їх оцінку може вплинути судовий конфлікт в Україні навколо вкладів у кіпрських установах.

Як повідомлялося раніше, Господарський суд Києва 16 і 24 травня виніс дві ухвали, якими заморозив акції, рухоме та нерухоме майно обох банків. Позови подали українські компанії "Люксори Смарт" і "РБТ Транс", що намагаються отримати 40 млн дол. з рахунків в кіпрських Bank of Cyprus і Cyprus Popular Bank. Міністр закордонних справ Кіпру Янніс Касулидис в понеділок в ході зустрічі з журналістами припустив, що це було зроблено з метою знизити вартість банків. "На жаль, в Україні особа, яка навіть не є українцем, настільки просунулася по системі українського судочинства, що йому вдалося з допомогою судових рішень заморозити 400 млн євро кіпрських капіталів, вимагаючи компенсацію шкоди за втрачені вклади в 11 млн євро",- здивувався глава МЗС. У свою чергу, Георгіадес не став коментувати цей конфлікт, лише зауваживши, що "українська судова система незалежна і викликає довіру в тому, як вона приймає рішення".

Слід зазначити, що поки одеський банк програє в цьому судовому спорі: 17 липня "Марфін Банк" програв апеляцію, а 23 вересня - касацію. На кінець II кварталу "Марфін Банк" з активами 4,02 млрд грн мав власний капітал 0,63 млрд грн, а "Банк Кіпру" на кінець III кварталу - 2,6 млрд грн і 0,74 млрд грн відповідно.

Експерти заявляють, що в умовах, коли на продаж виставлені більше десятка банків, покупці віддаватимуть перевагу менш проблемними активами. "Для того, щоб привернути увагу потенційного покупця на "Марфін Банк" або "Банк Кіпру", продавцям потрібно буде погодитися на істотний дисконт. Адже найбільші проблеми у банків часто проявляються вже після їх продажу",- відзначає керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук.