ua en ru

Кіпр позичить у Росії 2,5 млрд євро на 4,5 року під 4,5% річних

Уряд Кіпру в середу, 5 жовтня, уповноважив Мінфін зайняти у Росії 2,5 млрд євро на 4,5 року під 4,5% річних - вполовину менше від поточної ринкової вартості, передає Reuters.

Угода є міжурядовою угодою між Кіпром і Росією і вступить в силу з січня 2012 р., повідомив прес-секретар уряду острова Стефанос Стефаноу.

Угода "відкриває ще одне джерело фінансування для Республіки Кіпр в додачу до традиційного європейського ринку і створює нові можливості для зміцнення економічної кооперації між Кіпром і Росією", - сказав Стефаноу журналістам.

Вартість позик для острова різко зросла торік на тлі його фінансових проблем і залежності банків острова від стану справ в Греції, що чинить тиск на суверенний кредитний рейтинг.

Прибутковість 10-річних облігацій на досить тонкому вторинному ринку Кіпру була вище 11% протягом останніх двох місяців, а розміщення тримісячних казначейських векселів минулого тижня пройшло під ставку в 4,6%.

Зростання вартості позик для Кіпру підігріло спекуляції на тему того, що острів може стати наступним після Греції нужденним у фінансовому рятувальному колі ЄС.

Кіпр - провідний офшорний центр і, згідно з офіційною статистикою, найбільше джерело прямих іноземних інвестицій у Росію. При цьому переважна частина цих інвестицій має російське походження, кажуть фінансисти.

Останнім часом Кіпр зробив зусилля для розвідки природного газу на родовищі в східному Середземномор'ї, поряд з ізраїльським, яке, як передбачається, є найбільшим з відкритих за десятиліття.

На питання, чи є додаткові умови в угоді з Росією і чи пов'язаний кредит зі спробами Кіпру отримати доступ до покладів вуглеводнів, Стефаноу відповів: "Жодних умов і ніяких таких зобов'язань".