ua en ru

Кіпр звернеться до Євросоюзу за фінансовою допомогою в розмірі 14 млрд дол., - джерело

Уряд Кіпру звернеться за фінансовою допомогою до Євросоюзу у розмірі 14 млрд дол., передає Associated Press з посиланням на обізнане джерело.

За підрахунками експертів, країні необхідно до 7 млрд дол. для підтримки банківської системи країни. Крім того, в листопаді 2012 р. Кіпр має виплатити кредиторам 751 млн євро, хоча уряд не має необхідних для цього засобів. В цілому Кіпру треба виплатити кредиторам 6 млрд євро до кінця 2015 р.

Умови, на яких Кіпр має намір прийняти підтримку, поки невідомі, проте раніше уряд країни відмовився від програми фінансової допомоги, що передбачає приватизацію і індексацію заробітної плати.

Наприкінці червня 2012 р. уряд Кіпру звернувся до партнерів по єврозоні із закликом надати фінансову допомогу. У разі затвердження програми допомоги влада мала намір за рахунок виділених коштів боротися з наслідками, які викликає боргова криза в Греції. Міністр фінансів Кіпру Вассос Шиарлі 16 вересня ц.р. оголосив, що угода країни з "трійкою" кредиторів (Євросоюз, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк) буде підписана протягом найближчих тижнів.

Читайте також: Уряд Кіпру виключив варіант виходу країни із зони євро