ua en ru

Кінах: Технічний дефолт США загрожує наслідками для України

Технічний дефолт США може негативно вплинути на економіку України, адже біля 55% наших золотовалютних резервів Національного банку розміщені в цінних паперах уряду США, а українська економіка має високий рівень доларизації і залежить від кон'юнктури на зовнішніх ринках. Про це в ефірі "5 каналу" заявив народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

"Безумовно, ризики є і для України. По-перше, біля 55% наших золотовалютних резервів Національного банку розміщені в цінних паперах уряду США, високий рівень доларизації нашої економіки, високий рівень залежності від зовнішньоекономічної політичної кон'юнктури - 50% ВВП формують експортери хімії, металургії, сировинної продукції. Тобто ризики є дуже серйозні і безумовно ми повинні їх врахувати і робити все, щоб мінімізувати ці наслідки для української економіки", - заявив Кінах.

В той же час, політик вважає, що не варто поглиблювати катастрофічні очікування.

"Я впевнений, Президент Обама, Конгрес та Сенат США знайдуть рішення з тим, щоб не допустити, у тому числі технічного дефолту США", - додав він.

Окрім цього Кінах зазначив, що негативно вплинути на ситуацію в Україні може величезний зовнішній борг, тому уряд повинен мати чітку програму роботи з державним боргом і внести до Верховної Ради відповідний законопроект.

"Необхідно мати чітку програму, починаючи з внесення у Верховну Раду України законопроекту про державний борг з тим, щоб не було спокуси постійно збільшувати або зменшувати дефіцит бюджету, вирішувати якісь питання у зв'язку невдалою економічною політикою", - зазначив Кінах.

Нагадаємо, США опинилися у борговій кризі. Нині верхня межа державного боргу становить 14,3 трлн дол., що є високим показником на думку експертів. Цього рівня зовнішні запозичення США досягнуть 2 серпня.

Якщо американські політики не досягнуть домовленостей щодо підняття планки держборгу, Міністерство фінансів 2 серпня оголосить, що не має грошей для сплати державного боргу країни і більше не вповноважене їх позичати. Країна змушена буде оголосити дефолт. І хоча його називають "технічним", наслідки дефолту найбільшої економіки світу можуть бути дуже відчутними для глобальної системи.