ua en ru

Київрада просить 100% податку доходів з фізосіб перерахувати до бюджету міста

Київрада звернеться до Президента, Верховної Ради і уряду з проханням 100% податку доходів з фізичних осіб зарахувати до бюджету міста. Про це повідомила секретар Київради Галина Герега сьогодні на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми будемо звертатися до Президента України, до ВР, до уряду з проханням відновити норму бюджету у Бюджетному кодексу, яка діяла до 1 січня 2011 р. стосовно зарахування до бюджету міста Києва 100% податку з доходів фізосіб та спрямувати перевидатки доходів над видатками на виконання містом функцій столиці", - зазначила Герега. За її словами, згідно закону, депутати сьогодні зобов'язані розглянути бюджет Києва на 2013 р., але Герега сумнівається, що набереться достатня кількість голосів за прийняття такого бюджету.

"Відчуваючи настрій депутатів, мені здається, що не знайдеться сміливця, який зможе натиснути кнопку за такий бюджет", - зазначила Герега. Вона також додала, що виходячи з показників держбюджету, КМДА пропонує на затвердження наступні цифри: доходи - 18 млрд грн, видатки - 17,7 млрд грн. "Згідно з Бюджетним кодексом, 50% податку на доходи фізосіб мають передаватися з держбюджету. У 2013 р. ця сума складе 18,2 млрд грн. Як пояснює Головне управління фінансів, теоретично ми маємо навіть зростання показників бюджету на 1,2%, але в бюджеті не врахований темп росту інфляції, який складе 4,8%. Треба відзначити, що у 2012 р. також була складна ситуація, але тоді проводилися консультації з Кабміном і КМДА розуміла, що коштів, які не вистачає місто отримає у вигляді цільових субвенцій. І в 2012 р. замість вилучених 7,2 млрд грн і у вигляді субвенцій місто повернуло 8,2 млрд грн", - наголосила секретар Київради. За її словами в цьому році консультацій з урядом не проводилося і немає ніяких гарантій, що ці субвенції будуть надані.

У свою чергу, як повідомив народний депутат України Валентин Наливайченко на сьогоднішній прес-конференції в Київраді, напередодні у парламенті було зареєстровано законопроект про те, щоб всі 100% доходів від податку на доходи з фізичних осіб залишалися в Києві. "Учора фракція партії" Удар "... внесла в ВР і зареєструвала законопроект, яким Віталій Кличко чітко вимагають 100% податків, які збираються з фізичних осіб і мають належати киянам", - сказав Наливайченко. Також, за його словами, "Удар" вимагає не просто залишати ці кошти в бюджету, але щоб 100% розпорядження бюджету належали міській громаді.

Читайте також: Київрада сьогодні розгляне питання про ухвалення бюджету Києва на 2013 р