ua en ru

Київрада відмовила Кабміну в передачі Київського центру серця у держвласність

На сьогоднішньому засіданні Київрада відмовила Кабінету міністрів і Міністерству охорони здоров'я в передачі у державну власність Київського міського центру серця. За таке рішення проголосували лише 59 з 98 депутатів при необхідному для прийняття рішення 61 голосі, передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначив доповідач з цього питання, начальник головного управління комунальної власності КМДА Дмитро Парфененко, уряд і МОЗ аргументували своє прохання тим, що нібито згадана лікувальна установа за якістю та кількістю проведених операцій на серці давно вийшла на загальноукраїнський масштаб, але підкреслив, що фінансування Центру з бюджету міста є недостатнім.

"Недостатнє фінансування з бюджету міста..., і, крім того, в лікарні лікуються не тільки жителі Києва, але і на 70% жителі України, тому численні контролюючі органи постійно звинувачують керівництво лікарні в нецільовому використанні коштів", - сказав Парфененко.

У свою чергу, керівник Центру серця Борис Тодуров підкреслив, що на сьогоднішній день з бюджету Києва на фінансування роботи Центру серця витрачається понад 40 млн грн на рік, з яких 22 млн грн іде на виплату зарплат, а ще 8 млн - на оплату комунальних послуг, і тільки трохи більше 4 млн витрачається на медикаментозне лікування жителів Києва.

"Тільки 140 киян отримують безкоштовну допомогу, але місто витрачає на це майже 50 млн (грн на рік)", - заявив керівник Центру серця.

Також Тодуров зазначив, що 70% хворих дійсно лікуються в Центрі серця з порушеннями бюджетного кодексу, "проте відмовити цим хворим ми не можемо, адже і ми єдина клініка, яка оперує (складні клінічні випадки)..., а інші кардіологічні установи таких хворих не беруть".

Крім того, Тодуров поскаржився на недостатнє фінансування для експлуатації кардіологічного обладнання, що можливо буде виправити при державному фінансуванні даної установи.

"Вже більше року стоїть комп'ютерний томограф, який ми не можемо використовувати... і міський бюджет не витягує його зміст", - зазначив Тодуров.

Варто відзначити, що депутатам пропонувалося прийняти рішення про передачу цієї установи в державну власність з гарантією того, що лікування киянам у даному центрі серця буде надаватися на пріоритетній основі.