ua en ru

У Києві для ветеранів АТО побудують адаптаційний центр

У Києві для ветеранів АТО побудують адаптаційний центр Фото: проект об'єкта, в якому буде знаходиться адаптаційний центр для ветеранів АТО (Букви)

У Києві презентували проект адаптаційного центру

У Києві сьогодні, 30 серпня, будівельна компанія ТОВ "СБС-Надія" презентувала проект адаптаційного центру для демобілізованих ветеранів АТО. Про це повідомляє видання "Букви".

Зокрема, за даними видання, під адаптаційний центр для ветеранів АТО буде виділена частина площі в торговому центрі площею 1,4 тис. кв. м на розі Стратегічного шосе і проспекту Науки в Голосіївському районі Києва.

"Це об'єкт соціально-побутового призначення", - заявив директор "СБС-Надія" Дмитро Синюка, який також є учасником АТО, який воював в Луганській області, а також є членом кількох ветеранських організацій. З однією з них і був підписаний меморандум про будівництво центру, аналогів якого, за словами Синюки, в Києві немає.

Синюка підкреслив, що станом на серпень 2017 року статус учасників АТО отримали близько 300 тис. громадян: "Як юридично, так і морально, ми маємо підстави завершити цей проект".alt

Психолог, член правління ГО "Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій" Тетяна Назаренко зазначила, що в Україні люди приходять до психолога, коли вже "в крайній точці страждання".

"Коли демобілізований розуміє, що "я більше не можу", і коли, як правило, потрібна вже консультація психіатра, а не психолога", - додала експерт.

За її словами, звертатися можуть лише через рік після травмуючого події, коли вже розвинувся посттравматичний синдром. В інших країнах світу існують різні етапи надання допомоги. Наприклад, підтримка співтовариства, в якому живуть демобілізовані, організація місць, куди ветеран може прийти і поспілкуватися з такими ж, як він.

"Це спілкування є цілющим, воно попереджає ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) і суїцид... Зараз у Києві є спеціалізовані центри допомоги ветеранам, але там мова йде про лікування вже психологічних захворювань", - додає вона, пояснюючи, що у випадку з новим центром буде зроблений акцент на попередженні таких захворювань.

За словами Назаренко, центр психосоціальної підтримки існує в Краматорську і демонструє прекрасні результати.

Як зазначає співзасновник фірми-генпідрядника "Стоун Інжиніринг" Анна Скуратова, проектом передбачено будівництво двоповерхової будівлі ТЦ з цокольним поверхом. На час будівництва навколо котловану буде споруджено шпунтове огородження, яке згодом замінять монолітною стіною, так що безпека буде дотримуватися на належному рівні.

За даними ЗМІ, геологічні дослідження також підтвердили безпеку будівництва на даному виді грунту, експертизу проект пройшов успішно.

Проектом також передбачений благоустрій прилеглої до центру території, де знаходиться неогороженный пам'ятний знак волонтерам. "Сквер і буде збережений – більш того, облагороджений, поліпшений і документального оформлений", - говорить представник генпідрядника, пояснюючи, що в даний момент з точки зору закону як такого скверу немає – лише назва. Соціальна відповідальність забудовника передбачає також освітлення прилеглої території, реконструкцію сходів і дитячого майданчика, а також озеленення території.

Адвокат Валерія Зарубіна пояснила, що ТОВ "СБС-Надія" займає ділянку на підставі договору довгострокової (до 30 років) оренди під будівництво. Вся технічна і будівельна документація у проекту є і на момент початку будівництва 17 серпня ці документи були в наявності на майданчику. Однак, за її даними, забудовник зіткнувся з негативним ставленням місцевих жителів, яке з'явилося внаслідок "дезінформації з боку окремих чиновників, зокрема, голови Голосіївської РДА Наталії Бондар, яка заявила, що будівництво ведеться незаконно".

Незважаючи на наявність дозвільних документів, на період інформування місцевих жителів про плани забудовника будівництво було призупинено, зазначає ЗМІ.

Крім центру реабілітації воїнів АТО, площа майбутнього ТЦ буде зайнята супермаркетом; планується також розміщення невеликих магазинів і пунктів побутових послуг. При цьому буде створено близько 50 робочих місць. Синюка не виключає, що серед людей, які отримають роботу, будуть ветерани АТО.