ua en ru

У Києві вакцинуватися від грипу можна в 16 медзакладах, - КМДА

У Києві вакцинуватися від грипу можна в 16 медзакладах, - КМДА Заступник голови КМДА перевірив наявність вакцин в аптеках КП "Фармація" (фото - kievcity.gov.ua)

Щеплення мешканцям Києва проводиться незалежно від місця проживання

Вакцинацію проти грипу можна здійснити в 16 закладах охорони здоров’я Києва. Про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Микола Поворозник під час перевірки наявності вакцин в аптеках КП "Фармація", передає прес-служба відомства.

"Вакцинація – найефективніший метод профілактики грипу. Наразі здійснити вакцинацію можна в шістнадцятьох закладах охорони здоров’я столиці. Аптечні пункти комунального підприємства "Фармація", що розташовані у цих медзакладах, у повній мірі забезпечені вакцинами проти грипу. За необхідності буде проведено додаткову закупівлю вакцин, аби повністю задовольнити потребу киян", – заявив Поворозник.

За його словами, у більшості випадків вакцинація убезпечує від хвороби чи робить її перебіг менш складним. Крім того, з точки зору фінансової складової, переконаний Поворозник, лікувати ускладнення грипу набагато дорожче, ніж заплатити за вакцину.

"Вакцина містить білки вірусу грипу. Імунна система реагує на їх попадання в організм, починаючи виробляти специфічні антитіла, а тож – імунітет до даного вірусу. Зважаючи на те, що ризик захворіти на грип посилюється в осінньо-зимовий період, саме зроблене вчасно щеплення дозволить підготуватися до можливої епідемії, зробивши організм менш сприйнятливим до цього вірусу", – зазначив Поворозник.

Він на власному прикладі продемонстрував процедуру вакцинації.

"Перш ніж вакцинуватися, необхідно проконсультуватися з лікарем та пройти медичний огляд. Лише вакцинуючись в умовах медичного закладу ви можете бути впевненими, що препарат зберігався з дотриманням "холодового ланцюга", щеплення проведено професійно та, у разі хоч і маловірогідних, але можливих небажаних реакцій з боку вашого організму, ви отримаєте вчасну та кваліфіковану допомогу", – розповів заступник голови КМДА.

У прес-службі КМДА зауважили, що щеплення мешканцям Києва проводиться незалежно від місця проживання. Медична складова (огляд лікаря, консультація, сама процедура) безкоштовна. Спеціальної підготовки вакцинація проти грипу не потребує.

"Відвідайте лікаря самі та відведіть до педіатра своїх дітей! Скористайтеся шансом убезпечити себе і своїх близьких від грипу та його небезпечних ускладнень!", – закликав Поворозник.

Нагадаємо, згідно з даними Міністерства охорони здоров'я станом на 2 листопада, в Україні за тиждень на грип та ГРВІ захворіли понад 162 тис. осіб. При цьому найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано в Київській області, найменший - у Тернопільській.