ua en ru

У Києві намічені заходи на честь річниці депортації кримських татар

У Києві намічені заходи на честь річниці депортації кримських татар Фото: глава Меджлісу Рефат Чубаров

Заходи пройдуть з 14 до 18 травня

У Києві з 14 до 18 травня пройдуть заходи в честь річниці депортації кримських татар. Про це у своєму Facebook написав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Так, згідно з планом заходів, 15 травня в Українському центрі народної культури "Музей Івана Гончара" по вул. Лаврська, 19 у Києві урочисто відкриють виставку-інсталяцію "Зинджир: ланки пам'яті. День скорботи і вшанування пам'яті жертв геноциду (депортації кримськотатарського народу".

"У великому залі музею відвідувачі зможуть познайомитися з реконструйованої кімнатою в кримськотатарською будинку (як вона виглядала на момент депортації її мешканців), а також автентичними костюмами, предметами побуту, картинами. Буде здійснюватися демонстрація відповідних відеоматеріалів", - йдеться в повідомленні Чубарова.

У Національному музеї історії України 17 травня опівдні заплановано відкриття виставки Hatira albomi ("Альбом спогадів"), приуроченої до річниці депортації кримськотатарського народу. За даними Чубарова, на виставці будуть експонуватися фотографії сімейних архівів.

У цей же день з 20:00 до 22:00 на Майдані Незалежності планується акція-реквієм "Запали вогник в своєму серці".

"З вогників будуть змальовані півострів Крим з числом 71, контури кримськотатарського національного символу "Тамга" і напис " No genocide. У момент встановлення вогників будуть виконуватися кримськотатарські народні пісні, присвячені подіям 18 травня 1944 року і їх наслідків", - йдеться в повідомленні.

У Національній опері України 18 травня о 16:00 мають намір провести "вечір-реквієм", в якому мають взяти участь керівники вищих органів державної влади України, члени Меджлісу кримськотатарського народу, народні депутати України, представники громадськості, студентство.

О 19:00 цього ж дня на Майдані Незалежності за планом має відбутися всеукраїнський траурний мітинг в пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу з виступами керівництва і членів Меджлісу кримськотатарського народу, представників політичних партій та громадських організацій, народних депутатів України.

Відзначимо, 18 травня - День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб.

Основні меморіальні заходи по вшануванню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (71 річниця депортації...

Posted by Рефат Чубаров on 11 травня 2015 р.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив організувати заходи до річниці депортації кримських татар.