ua en ru

У Києві розпочинає роботу патрульна поліція

У Києві розпочинає роботу патрульна поліція Фото: Олесандр Фацевіч, глава нової патрульної поліції Києва

Перші 2 тисячі нових патрульних вже сьогодні виходять на службу

У Києві відсьогодні, 4 липня 2015 року, розпочинає роботу нова Служба патрульної поліції.

У четвер, 2 липня, в Києві пройшов перший випуск поліцейської академії патрульної служби. Перші 2 тисячі нових патрульних вже сьогодні виходять на службу.

За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, патрульна поліція в Києві буде складатися, крім піших і автомобільних патрулів, також з кінного патруля для паркових зон і річкового патруля у юрисдикції Києва та Київської області.

У Києві розпочинає роботу патрульна поліція

Фото: випуск патрульної служби Києва

Очолює столичну поліцію 28-річний командир роти "Світязь", майор Олександр Фацевіч, який до цього більше 9 років служив у ЗСУ у десанті.

Під командуванням Фацевіча рота "Світязь" була спрямована в АТО. У грудні 2014 Фацевіч відзначився як відмінний командир, зумівши вивести всіх бійців ВСУ з оточення бойовиків без втрат під Вуглегорському. В результаті даної успішної операції йому було присвоєно звання майора, а Президент України Петро Порошенко нагородив Фацевіча Орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Аваков характеризує Фацевіча як "одного з найавторитетніших бойових офіцерів-комбатів МВС".

Зазначимо, Київ є першим з міст України, де починає роботу нова патрульна поліція. Також у МВС вже анонсували запуск патрульної служба в Одесі, Харкові та Львові, а за ними - у Луцьку та Миколаєві.

При цьому для нової патрульної служби вже розробили оновлену форму, яка була офіційно представлена ​​1 липня.

Як повідомляє прес-служба МВС, форма від американського бренду "5.11" майже зовсім не мнеться і володіє водовідштовхувальними властивостями. Літній комплект включає в себе два головних убори - кашкет і бейсболку. Взимку патрульних зігріють куртки і в'язані шапочки.

Амуніція складається з пістолета "Форт-17", кишені особливого крою для двох магазинів до нього і гумового кийка.

Також на одязі передбачена можливість кріплення індивідуального жетона поліцейського і нагрудної відеокамери. Камера дозволяє фіксувати інформацію в режимах відео і аудіо. Крім того, оснащення поліцейського включає GPS-обладнання для відстеження переміщення нарядів і оперативного управліннями ними.

У Києві розпочинає роботу патрульна поліція

Фото: нова форма патрульної поліції

Нагадаємо, 2 липня 2015 Верховна Рада України підтримала в другому читанні і в цілому законопроект №2822 "Про Національну поліцію", який серед іншого передбачає утворення патрульної поліції.

Закон визначає Національну поліцію як центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримки громадського порядку та громадської безпеки, до основних завдань якого віднесено забезпечення громадської безпеки та громадського порядку; охорона і захист прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави; протидія злочинності; надання в межах, визначених законодавством послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або інших надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги (надання поліцейських послуг).

У складі національної поліції функціонують:

1) кримінальна поліція;
2) патрульна поліція;
3) поліція охорони;
4) спеціальна поліція;
5) поліція особливого призначення.

Також у системі національної поліції України можуть бути утворені науково-дослідні установи та установи забезпечення.