ua en ru

Київ посів 35 місце у світовому рейтингу міст з найдорожчою нерухомістю

За версією консалтингової компанії Colliers International, у світовому рейтингу міст з найдорожчою нерухомістю Київ зайняв 35 місце (дані за червень, заміри проводяться два рази на рік), пише «Комерсант-Україна».
Згідно опублікованим даним Colliers, максимальні ставки на офісні приміщення в столиці в червні досягали 44,6 дол./кв. м на місяць. Офіси в Києві коштують дорожче, ніж в Римі (39 місце), Південному і Діловому районах Манхеттена в Нью-Йорку (40 і 44 місця). На першому місці в світовому рейтингу - Гонконг з максимальною ставкою 161,42 дол./кв. м. А в регіоні EMEA (Європа, Близький Схід і Африка) лідирує Лондон - 129,58 дол./кв. м.
Орендні ставки в минулому році знизилися на 60% - до 30 дол./кв. м на місяць для офісів класу A (дані за перші дев'ять місяців 2009 р.). Для порівняння: до кризи, за даними DTZ, оренда досягала 70-85 дол.
В бізнес-центрах класу A не тільки зросли ставки, але і скоротився рівень вакантних площ - з 18% у січні до 7% у липні - це рекордний показник з початку кризи, зазначають в Colliers. У бізнес-центрах класів В і С вільних приміщень стало менше на 7% - c 23% до 16%.
Зростання ставок і зниження кількості вільних площ відбувається також через скорочення обсягів будівництва. У першій половині поточного року, за даними Colliers, в експлуатацію було введено близько 20 тис. кв. м - більш ніж у два рази менше, ніж у першій половині 2009 р. і майже в п'ять разів менше, ніж за аналогічний період 2008 р.