ua en ru

Київ пропонує "Газпрому" два варіанти реалізації спірного газу RUE

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко під час останніх переговорів із керівництвом російського "Газпрому" запропонував як мінімум два варіанти реалізації 12,1 млрд куб. м газу, приналежність якого компанії RosUkrEnergo (RUE) все ще оскаржується в Апеляційному суді. Про це повідомляють джерела "Дзеркала тижня".
У першому варіанті НАК "Нафтогаз" й Україна дозволяє RUE продати частину газу на території країни за цінами 2009 року. Частину "блакитного палива", що залишилася, як повідомляють джерела "ДН", RUE можуть дозволити експортувати до Європи, зрозуміло, за згодою і за квотою "Газпрому", а також "Газпром Експорту".
Згідно із другим варіантом, розповіли співрозмовники газети, в четвертому кварталі 2010 року і в першому 2011-го, газ, який нібито на той час уже належатиме RUE, буде реалізований, швидше за все, в Україні. За якою ціною - поки не відомо.
При цьому джерела "Дзеркала тижня" відзначають, що, судячи із тривалих переговорів із "Газпромом", мабуть, існує і третій варіант реалізації спірного газу.
Нагадаємо, Міжнародний арбітражний трибунал Стокгольма 8 червня зобов'язав НАК "Нафтогаз" повернути RUE 12,1 млрд куб. м газу. Крім того, суд зобов'язав НАК заплатити компанії RUE 197 млн дол. за порушення контракту.
Дане рішення Стокгольмського арбітражу було затверджене 13 серпня 2010 р. Шевченківським судом Києва. Рішення останнього, як повідомив міністр палива і енергетики України, у вищих інстанціях зараз оскаржує "Нафтогаз".