ua en ru

Київ масштабно святкує 70-ту річницю звільнення від нацистів

Десятки тисяч киян і гостей столиці прийшли 6 листопада на Хрещатик, щоб подивитися на урочисте підняття Штандарта, військово-історична хода і парад військових оркестрів, присвячені 70-й річниці визволення Києва. Зараз в різних районах столиці проходять урочистості з нагоди свята.

У параді оркестрів взяли участь Зразково-показовий оркестр Збройних Сил України, який виконав марш-пісню "Перемога", військовий оркестр Національного університету оборони України ім. Івана Черняховського з маршем "Парад". Марш-пісню "Три танкіста" при проходженні по Хрещатику виконали військовий оркестр військової частини А0139 і військовий оркестр Військового інституту Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка та ін. Також у виконанні інших військових оркестрів звучали марш-пісні "Спогад про полковому оркестрі", "Фронтовики, надіньте ордени". Родзинкою заходу стало проходження військових у формі солдатів, пілотів, моряків Великої Вітчизняної і парад військової техніки часів війни.

Нагадаємо, що вранці більше тридцяти тисяч киян прийшли вшанувати пам'ять загиблих у боях за визволення столиці України до могили Невідомого солдата. Вшанували загиблих героїв і привітало визволителів Києва і керівництво держави та міста. Так, Президент України Віктор Янукович поклав квіти до могили Невідомого солдата, а потім вітав ветеранів на урочистостях з нагоди 70-ї річниці визволення Києва від фашистських загарбників у палаці "Україна".

"Ми у вічному боргу перед тими, хто своє життя і здоров'я поклав на вівтар священної боротьби за мирне і щасливе майбутнє. І тому соціальний захист ветеранів та інвалідів війни залишається безперечним пріоритетом нашої державної політики", - зазначив глава держави.

У свою чергу голова Київміськадміністрації Олександр Попов взяв участь у церемонії запалювання Вічного вогню біля Національного музею історії Великої Вітчизняної війни та покладання гірлянди військової слави.

"Ми - діти повоєнних років - щасливі, бо народилися в часи мирного неба і можемо розвивати нашу незалежну країну. У той же час нам випала велика честь спілкуватися зі справжніми героями, які завоювали нам таке право, - це наші дорогі ветерани. В історії Великої Вітчизняної війни було кілька військових операцій, що кардинально змінили хід війни. Серед них і героїчна оборона Києва, і події 70-річної давнини - визволення столиці України від фашистських загарбників. Вплинути на історію Великої Вітчизняної війни - це означає вплинути на остаточну перемогу у Другій світовій війні. Ми пам'ятаємо, якою ціною завойована ця Перемога. І наш святий обов'язок - передати правду про війну наступним поколінням. Вітаю всіх з 70-ю річницею визволення нашого міста, бажаю мирного неба, щастя і благополуччя", - сказав Попов.

Нагадаємо, що напередодні ювілею всі столичні ветерани та жертви нацистських репресій отримали з нагоди свята та на виконання завдань Президента України щодо посилення соціального захисту ветеранів соціальну допомогу. Визволителі Києва також отримали пам'ятну нагороду.

Святкування ювілею триватиме до пізнього вечора. Зокрема, з 18:00 до 22:00 у парку Слави відбудеться меморіальна акція "Вшануймо пам'ять визволителів". Кияни та гості столиці отримають лампадки зі свічками і встановлять їх у могили Невідомого солдата. А в 19:30 на Майдані Незалежності розпочнеться святковий концерт, який завершиться феєрверком.