ua en ru

Київ має встановити європейсбку норму зелених насаджень на мешканця - 25 кв. м, - Лев Парцхаладзе

Київ має повернути собі звання зеленого міста. Про це заявив депутат Київради Лев Парцхаладзе, коментуючи результати останнього дослідження британського центру «Economist Intelligence Unit». Згідно з дослідженням, Київ посів останнє місце серед 30 європейських столиць за рівнем екологічного стану довкілля. Рейтинг визначався з урахуванням таких критеріїв, як чистота водопровідної води і повітря, обсяг «зеленої зони», система переробки сміття.

«Це проблема, яка не вирішувалась десятиліттями. На жаль, нічого дивного в таких результатах немає. Сучасний Київ - насправді одна з найбрудніших столиць Європи, - відмітив Лев Парцхаладзе. - Вирішувати цю проблему потрібно в масштабах усього міста, а не лише центру, де найбільше відвідувачів та туристів. У кожному районі потрібно розробити конкретний план дій на найближчі декілька років, який би визначав, де саме і скільки дерев потрібно висадити, що робити зі смітниками, як очистити озера тощо».

Депутат Київради нагадав, що норми в 15 кв. м «зеленої зони» на одну людину не переглядалися з 60-х років, і сучасний Київ повинен встановити собі новий, європейський рівень - 25 кв. м на одного мешканця.

Лев Парцхаладзе порівняв сучасний екологічний стан Києва з бомбою уповільненої дії» «Багато хто не приділяє екологічній темі великої уваги, бо вважає, що це безпосередньо не стосується його життя тут і зараз. Проте, треба чітко усвідомити, що вже через 10-20 років екологічний стан Києва може стати критично важливою проблемою», - зазначив він.

На думку депутата Київради, у тому, що Київ зайняв останнє місце в рейтингу, є й позитивний бік - принаймні, це приверне увагу суспільства до даної проблеми. І мова йде не про екологію взагалі, а про дуже конкретні речі - наприклад, конфлікт навколо Біличанського лісу або стихійну торгівлю біля виходів з метро, яка несумісна з жодними встановленими санітарними нормами.