ua en ru

Кіберполіція викрила шахраїв, які заволоділи 100 тис. гривень сімей онкохворих дітей

Кіберполіція викрила шахраїв, які заволоділи 100 тис. гривень сімей онкохворих дітей Фото: кіберполіція (колаж РБК-Україна)

Шахраями керували з місця позбавлення волі на тимчасово окупованій території

Кіберполіція викрила шахраїв, які заволоділи сумою понад 100 тис. гривень, обманюючи сім'ї онкохворих дітей. Про це повідомляє прес-служба Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

"Кіберполіція викрила злочинну групу, яка дурила сім'ї онкохворих дітей. Встановлено, що шахраї завдали збитків громадянам на суму понад 100 тис. гривень. Також, були попереджені ще 7 фактів можливого скоєння шахрайств на суму близько півмільйона гривень", - йдеться в повідомленні.

Так, правоохоронці встановили, що злочинна група складалася з 5 чоловік - жителів Донецької області та Запоріжжя. Організатором її був 27-річний чоловік. Він керував діями учасників групи, перебуваючи у місцях позбавлення волі на тимчасово окупованій території.

Наголошується, що потерпілими від злочинних дій шахраїв були сім'ї онкохворих і важкохворих дітей. Шляхом розміщення оголошень на телебаченні і різних інтернет-ресурсах, родичі громадян просили про допомогу. У повідомленнях зазвичай вказувалися, крім номерів банківських карток, номери мобільних телефонів родичів. Саме їх використовували зловмисники для заволодіння коштами потерпілих.

Шляхом виготовлення дублікатів сім-карт мобільних операторів України зловмисники отримували можливість безперешкодно проходити ідентифікацію особи, а згодом - отримати готівку за допомогою функції банків "зняття грошей без картки".

altalt

Фото: вилучене під час обшуків (прес-служба Департаменту кіберполіції)

Накладено арешт на 13 банківських рахунків фігурантів справи. Двом учасникам злочинної групи вже оголошено про підозру у дев'яти кримінальних виробництвах, розпочатими за ст. 190 (шахрайство), 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків) та 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин) Кримінального кодексу України. Справи з обвинувальним актом вже направлено до суду.

Організатор групи оголошений в розшук у зв'язку з його перебуванням на тимчасово окупованій території. Ще стосовно двох учасників групи, які в даний час знаходяться на тимчасово окупованій території, матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження. Слідство триває.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що оперативники відділу протидії кіберзлочинів в Чернігівській області викрили розповсюджувача вірусу Petya.