ua en ru

У кібератаці проти України проглядається російський слід, - Центр комунікацій

У кібератаці проти України проглядається російський слід, - Центр комунікацій Фото: у кібератаках на держсайти України проглядається російський слід (pixabay)

У Центрі стратегічних комунікацій дійшли висновку, що в хакерській атаці на сайти держорганів України, яка сталася в ніч на 14 січня, явно простежується російський слід. Фахівці навели факти, що вказують на це.

У центрі зазначили, що такої масштабної кібератаки на українські держоргани не було давно. Фахівці припустили, що напад пов'язаний з провалом Росії на переговорах з США і НАТО про так звані "гарантії безпеки" і співпрацю України з Альянсом.

"Днями Москва вже відновила військові навчання біля кордонів України. А хакерський напад на українські держоргани також може бути частиною цієї психологічної атаки на українців", - зазначили в центрі.

Там додали, що на російський слід також вказує і хронологія поширення новини про кібератаку. Інформація спочатку з'явилася в соцмережах. Потім її першими опублікували медіа, які називають "зливними бачками". Далі новину підхопили російські видання.

Центр опублікував хронологію виходу новини про кібератаку проти України в російських ЗМІ із заголовками:

  • 04:04 - "Бійтеся": хакери зламали сайт Міністерства освіти України" (alternatio.org);
  • 04:14 - "Бійтеся": на сайті українського Міністерства з'явилися погрози жителя " (ria.ru);
  • 05:00 - "Хакери зламали сайт Міністерства освіти України" (echo.msk.ru);
  • 05:03 - "Чекайте гіршого": хакери зламали сайти українських міністерств і розмістили там погрози" (life.ru).

Українські ЗМІ почали публікувати новину про кібератаку тільки вранці.

"Приховати "російський слід" мало б використання хакерами згадок про Волинь, ОУН-УПА, Галичину, Полісся та "інші історичні землі", - звернули увагу фахівці Центру.

На їхню думку, це було зроблено спеціально, щоб кинути тінь за хакерську атаку на Польщу. Росія і її проксі давно працюють над тим, щоб посварити дві дружні сусідні країни.

"Адже минуле польсько-українських відносин є чутливою темою. І протиріччя щодо трактування деяких подій у Польщі та Україні створюють певні проблеми для сучасного співробітництва двох держав у ряді сфер", - підкреслили в центрі.

Саме фактор історичних відносин України і Польщі намагаються використовувати російські спецслужби, щоб максимально загострити протиріччя між країнами і домогтися міжнародної ізоляції України.