ua en ru

У кібератаці на урядові мережі Німеччини простежується російський слід, - спецслужби

У кібератаці на урядові мережі Німеччини простежується російський слід, - спецслужби Фото: хакер (flickr.com/Christoph Scholz)

Кібернапад не завдав значної шкоди урядовим мережам Німеччини

За кібератакою на урядові мережі Німеччини стояла Росія. Такий висновок зробили експерти Федерального відомства з охорони конституції, передає DW.

"Ми оцінюємо це як кібератаку російського походження", - заявив керівник відомства Ганс-Ґеорґ Маассен.

За його словам, російський слід у кібернападах на урядові мережі Німеччини може бути підлаштованим, хоча не відкидає ймовірність саме російського замовлення.

"У випадках встановлення справжнього винуватця кіберзлочину не може бути стовідсоткової точності. Не можна виключати й той варіант, що хакери мали намір створити видимість того, що справжній організатор кібератак походить саме з Росії. Але є високу ймовірність щодо російського сліду", - сказав Массен.

Він також нагадав, що кібернапад шкоди електронним мережам уряду Німеччини не завдав. Хакерську атаку було зафіксовано у лютому 2018 року.

Нагадаємо, раніше Чорногорія заявила про причетність російської групи хакерів Fancy Bear до кібератак на відомства країни в минулому році.

Нещодавно найбільша в світі соціальна мережа Facebook заблокувала понад 270 сторінок російського "Агентства досліджень інтернету" (IRA), які, за її даними, використовувалися для політичного впливу на користувачів із Росії та російськомовних жителів її країн-сусідів, зокрема України.