ua en ru

В кібератаках на Чорногорію підозрюють російських хакерів, - розслідування

В кібератаках на Чорногорію підозрюють російських хакерів, - розслідування Фото: хакерів з РФ підозрюють в атаках на Чорногорію (фото з відкритих джерел)

РФ розлютив намір країни вступити в НАТО

Чорногорія заявляє про причетність російської групи хакерів Fancy Bear до кібератак на відомства країни в минулому році. Про це повідомляє видання Balkaninsight з посиланням на Birn (мережа балканських журналістських розслідувань).

Журналісти розповіли, що отриманий на початку січня минулого року лист, адресований представнику Міністерства оборони Чорногорії нібито від імені НАТО, насправді був направлений російською групою хакерів. Їх метою були злом урядової комп'ютерної системи і викрадення секретної інформації.

Цю інформацію підтвердили також і експерти, проаналізувавши три листи, отриманих Міноборони і урядом країни.

За даними трьох міжнародних ІТ-компаній щодо безпеки, всі ці листи прийшли від групи APT28, також відомої Fancy Bear, яку спецслужби США пов'язують з Головним розвідувальним управлінням Генштабу РФ.

Повідомляється, що за останні два роки владою Чорногорії було зафіксовано різке збільшення кількості кібератак, орієнтованих на державні установи і ЗМІ.

Якщо у 2013 році було зафіксовано лише 22 таких інциденту, то за дев'ять місяців 2017 їх було вже майже 400.

Багато з цих нападів, як вважають, пов'язані з вирішенням країни вступити в НАТО, яке Росію розлютило.

Нагадаємо, в уряді Німеччини визнали, що російські хакери з групи APT28 (Fancy Bear), у грудні 2017 року зламали комп'ютери Міністерства закордонних справ і міністерства оборони ФРН, впровадивши шкідливе програмне забезпечення в урядову мережу.