ua en ru

КМДА просить уряд об'єднати роздрібний і базовий акциз із нафтопродуктів

КМДА просить уряд об'єднати роздрібний і базовий акциз із нафтопродуктів Фото: КМДА

Київська міська держадміністрація (КМДА) просить уряд підтримати ініціативу щодо включення роздрібного акцизу з нафтопродуктів в базовий акциз, а також вказує на річні втрати столиці в 222,6 млн грн з-за ухилення від сплати цього податку. Про це йдеться у листі на адресу прем'єр-міністра з підписом мера столиці Віталія Кличка, текстом якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Існують проблеми в адмініструванні цього податку в частині роздрібної торгівлі нафтопродуктами, що призводять до втрат місцевих бюджетів. За оцінками фахівців галузі нафтопродуктів, сумарні втрати місцевих бюджетів з цього джерела в 2016 році становлять 1,7 млрд грн. Для бюджету Києва такі втрати оцінюються в розмірі 222,6 млн грн. При цьому у органів місцевого самоврядування відсутні інструменти контролю за недобросовісними платниками", - йдеться в листі.

У КМДА відзначають, що об'єднання роздрібного та базового акцизу з нафтопродуктів з подальшим розщепленням коштів через госмеханизмы змогло б вирішити цю проблему.

"Прошу вашого, шановний Володимир Борисович (Гройсман, - ред.) підтримки та відповідних доручень з опрацювання запропонованого механізму", - резюмував голова КМДА.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендує Державної фіскальної службі включити роздрібний акциз на нафтопродукти в базову ставку на їх імпорт та виробництво. Необхідність цього кроку пояснюється тим, що частина учасників ринку ухиляються від оплати роздрібного акцизу (на сьогодні становить EUR0,042 за літр).

За розрахунками експертів "Консалтингової групи А-95" розмір втрат місцевих бюджетів від існуючої системи "роздрібних" акцизів складуть не менше 2 млрд грн за підсумками 2016 року.