ua en ru

Кемерон: Цивільні судна Великобританії зможуть на законних підставах мати озброєну охорону від піратів

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що цивільні судна Сполученого Королівства зможуть мати озброєну приватну охорону на борту для захисту від нападів піратів, передає ВВС.
За словами голови британського уряду, таким чином планується понизити ризик атаки морських розбійників біля узбережжя Сомалі, де були викрадені 49 з 53 суден, захоплених у всіх водах світового океану торік.
Раніше багато британських судноплавних компаній наймали озброєну охорону, хоча це і було заборонено законодавством Сполученого Королівства.
При цьому рішення Лондона легалізувати знаходження озброєних охоронців на борту цивільних суден може вступити в суперечність із законодавством інших держав, наприклад, ПАР.
На питання мовної корпорації про те, чи буде дозволено охоронцям стріляти на поразку при атаці корабля піратами, голова уряду Сполученого Королівства відповів ухильно.
"Нам доведеться зробити вибір", - сказав прем'єр, додавши, що "масштаб угонів і викупу (з полону) кораблів в районі країн Африканського Рогу стали справжньою ганьбою сучасного світу".
Якщо влада Великобританії дозволить приватним охоронним структурам здійснювати захист суден від піратів, то, ймовірно, їм дозволять мати вогнепальнеу зброю, здатну вести вогонь чергами. Зараз вони не мають права отримувати ліцензію на її придбання.
Щоб уникнути піратського нападу на мирні судна, інші країни Європи також вживають заходів. Так, Іспанія і Франція розміщують підрозділи морської піхоти на своїх цивільних кораблях. Міністерство закордонних справ Великобританії заявляє, що у Лондона немає достатньо коштів, щоб піти на аналогічний крок.