ua en ru

Третина українців готові виїхати з України назавжди, - опитування

Третина українців готові виїхати з України назавжди, - опитування Фото: опитування (Pixabey)

Найбільш сильні емігрантські настрої серед молоді до 30 років

Третина українців готові виїхати з України на постійне місце проживання (ПМП). Про це свідчать дані дослідження, проведеного незалежною дослідницькою групою Research & Branding Group.

"Третина мешканців України (33%) при можливості готові назавжди покинути Україну і переїхати в іншу країну на ПМП, тоді як не готові до такого кроку більше половини жителів країни (56%). За останні півроку еміграційні настрої українців не змінилися", - йдеться в повідомленні за результатами соцопитування, проведеного в червні 2017 року.

Згідно з результатами опитування, найбільшою мірою готовність виїхати з України відрізняється залежно від віку респондентів.

Так, найбільш сильні емігрантські настрої серед молоді до 30 років: 53% представників цієї вікової категорії готові покинути країну, а найменш проявлені - серед представників старшого покоління 60+ (11%). Серед тридцятирічних" готові емігрувати 48%, серед "сорокарічних" - 37% і серед "п'ятдесятирічних" - 27%.

Основними причинами можливої еміграції жителів України назвали пропозицію цікавою і прибутковою роботи (29%) та збройний конфлікт (22%). Далі по значущості йдуть економічні проблеми в країні (18%) і сімейні обставини (14%). Замикають перелік найбільш згадуваних причин можливої еміграції відсутність умов для самореалізації (11%) і політична нестабільність (8%).

Крім того, третина українців (33%) зазначили, що ніякі обставини не можуть спонукати їх назавжди покинути країну.

altalt

Фото: інфографіка опитування (rb.com.ua)

Єдиними регіоном, в якому зазначаються істотні особливості можливих факторів еміграції, є схід України, де найбільше значення мають збройний конфлікт (33% на сході проти 19-20% в інших регіонах) та економічні проблеми в країні (24% на сході проти 14-19% в інших регіонах), але менш значуще пропозицію цікавою і прибутковою роботи (20% на Сході проти 28-33% в інших регіонах)

Зазначається, що опитування проводилося в період 15-24 червня 2017 року по загальноукраїнській вибірці (за винятком непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, АР Крим, і м. Севастополь). Кількість опитаних - 1800 осіб.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні, згідно з опитуванням, більшість населення підтримує визнання окремих районів Донбасу окупованими.