ua en ru

Кожна п'ята європейська фірма планує піти з КНР через адмінбар'єри, - Європейська торговельна палата

Китайські бюрократи відлякують європейських інвесторів: кожна п'ята європейська фірма планує піти з країни через адміністративні бар'єри. Такий результат опитування, проведеного Європейською торговельною палатою, передає Deutsche Welle з посиланням на DAPD.

"Китай залишається важливим стратегічним ринком, визнали респонденти. Проте бюрократичні бар'єри, а також стрімке зростання виробничих витрат негативно впливають на розвиток бізнесу в цій країні. Багато підприємців скаржаться на те, що замість подальшого відкриття ринку влада проводить протекціоністську політику, створюючи особливі умови для місцевих підприємств і вводячи обмеження для зарубіжних конкурентів", - свідчать результати опитування.

За словами президента Європейської торгової палати Давида Кучіно, не може не викликати занепокоєння той факт, що кожна п'ята фірма планує піти з Китаю.

"22% опитаних поскаржилися на тиск влади, двояке тлумачення законів і розпоряджень, а також зростання виробничих витрат. Це стало приводом для роздумів про переведення інвестицій в інші країни. Представники майже кожного другого з працюючих в КНР європейських підприємств (48%) скаржаться на те, що бюрократичні бар'єри перешкоджали укладенню нових угод. З цієї групи дві третини підприємців повідомили, що, за їхніми розрахунками, недоотримана виручка склала до 10% від річного обороту", - зазначив він.

Нагадаємо, згідно з офіційним повідомленням Міністерстві торгівлі КНР, прямі іноземні інвестиції в економіку Китаю в січні-квітні 2012 р. знизилися на 2,38% порівняно з аналогічним періодом 2011 р. і склали 37,9 млрд дол.