ua en ru

У тюрьмах РФ і Криму за "липовими" справами перебувають понад 30 українців, - Гройсман

У тюрьмах РФ і Криму за "липовими" справами перебувають понад 30 українців, - Гройсман Фото: Володимир Гройсман назвав кількість утримуваних громадян у Криму та РФ

Однак ці списки, за словами глави уряду, навряд чи є повними

У тюрьмах Росії та Криму за "липовими" справами зараз перебуває понад 30 громадян України. Про це заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман у своєму зверненні з нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій, опублікованому на сайті Кабміну.

"На наших очах в окупованому Криму розгортається новий маховик політичних репресій проти громадян України: зазнають переслідування українські та кримськотатарські активісти, забороняються мирні зібрання, людей викрадають на вулицях, переслідують за етно-конфесійними та мовно-культурними ознаками, кидають за грати за сфабрикованими звинуваченнями. У казематах Росії та Криму за "липовими" справами перебувають понад 30 громадян України, однак ці списки навряд чи є повними", - зазначив він.

За словами прем’єра, уряд України та правозахисні організації докладають чимало зусиль, щоб визволити українських в’язнів сумління, але "російський режим щоразу вигадує бюрократичні нісенітниці та встановлює перешкоди для правового та дипломатичного розв’язання цієї проблеми".

"Переконаний, що ми повинні вселяти надію, оптимізм і підтримку в душі і серця наших співвітчизників - в’язнів сумління, які, перебуваючи в російських в’язницях і таборах, у нелюдських умовах щодня борються за нашу свободу та демократичну країну. Вся Україна схиляє голову перед їхньою мужністю та знає героїв поіменно. І настане той день, коли всі вони повернуться на Батьківщину. Повернуться переможцями", - резюмував Гройсман.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко заявив, що Росія проводить нову неоголошену депортацію кримських татар.