ua en ru

Казахстанський "БТА-банк" допустив дефолт по бондах на 2 млрд дол

Казахстанський "БТА-банк", який заявив на початку грудня 2011 р. про можливість повторної реструктуризації боргів, допустив дефолт по облігаціях з погашенням в 2018 р. на суму 2 млрд дол., не виплативши купон на суму 166 млн дол., повідомили агентству Reuters кредитори з посиланням на Euroclear.

За даними Euroclear, власники старших євробондів не отримали купон, який повинен був бути виплачений з 3 по 17 січня. "Ми отримали підтвердження, що вчора вони (банк) не виплатили", - сказав один з кредиторів.

"БТА-банк" заявив минулого місяця, що він, швидше за все, буде шукати можливість реструктурувати борги і, ймовірно, пропустить купонні виплати в січні через брак грошей.

Потенційно, дефолт за бондами дозволяє кредиторам банку вимагати виплати на суму близько 8 млрд дол.

На зустрічі з журналістами у вівторок в Алма-Аті представники банку нагадали, що питання про введення мораторію на виплати, а також про повторну реструктуризацію боргів буде розглянуто на зборах акціонерів банку 26 січня.

Банк припускає, що переговорний процес може затягнутися на місяці, що може викликати відтік депозитів і призведе до скорочення ліквідності.

В середині січня голова ради директорів банку Анвар Сайденов сказав, що "БТА-банк", якому в цьому році загрожує дефіцит капіталу в розмірі 5 млрд дол., не зможе вижити без другого раунду реструктуризації боргів.

Третій за розмірами активів в Казахстані "БТА-банк" у лютому 2009 р. через кризу був націоналізований. Влітку 2010 р. банк завершив процес першої реструктуризації багатомільярдних боргів, у результаті чого загальний борг банку скоротився до 4,4 млрд дол. з 12,2 млрд дол., а суверенний фонд Казахстану "Самрук-Казина" отримав 81,5% в капіталі банку, кредитори - решту 18,5%.

Однак списання боргів не врятувало "БТА". Подвоївши збиток за третій квартал 2011 р., банк до кінця року чекає зростання дефіциту капіталу.