ua en ru

Казахстан висловив зацікавленість в участі в приватизації НПЗ Білорусі

Казахстан зацікавлений в тому, щоб взяти участь у приватизації білоруських нафтопереробних заводів (НПЗ), повідомив журналістам посол Казахстану в Білорусії Ергалі Булегенов.

"Для Казахстану представляє інтерес купівля якийсь частки нафтопереробних заводів Білорусії з високою глибиною очищення нафти, - сказав посол. - Казахстан також зацікавлений у продажу з території Білорусії нафтопродуктів, які можуть бути отримані на білоруських НПЗ".

За словами посла, Казахстан зацікавлений в постачаннях нафти в Білорусію і її транзит через республіку.
"Питання збільшення постачань нафти повинні пророблятися як у двосторонньому, так і в тристоронньому (з участю Росії) форматі. Це питання дуже тонкий, - зазначив Булегенов. - В даний час і ми ведемо переговори з Росією щодо транзиту казахстанської нафти в Білорусію. Наскільки мені відомо, ви також ведете відповідні переговори. Багато в чому наші бажання збігаються, і немає сумнівів, що ми хотіли б збільшувати постачання".

Зараз обсяг транзиту казахстанської нафти по території Білорусі в Європу становить близько 8 млн т у рік.
Зазначимо, частина продукції Мозирського НПЗ імпортується в Україну. При цьому експерти відзначають, що з-за дешевої сировини з Росії (з якої Білорусія і Казахстан складаються в Митному союзі), нафтопродукти білоруського НПЗ дешевше українських аналогів, що призводить до збитків застарілих українських НПЗ.